This page doesn't have a translation yet
Simpozionul internațional Why Culture Matters? // De ce contează cultura?, Oct. 6, 2022

Simpozionul internațional Why Culture Matters? // De ce contează cultura?

Oct. 6, 2022 / COMMUNITY, HERITAGE

Simpozionul internațional Why Culture Matters? // De ce contează cultura?

Event details
Date
06 Oct 2022 — 08 Oct 2022
Time
2:30 p.m.
Location
FABER, Universitatea de Vest din Timișora

View event on Facebook

Simpozionul Internațional Why Culture Matters? desfășurat în perioada 6-7-8 octombrie 2022, la Timișoara, ca rezultat al activităților comune din cadrul proiectelor asociației - Centriphery, Cămine în mișcare (Moving Fireplaces), Prin Banat dă startul dezbaterilor în ceea ce privește importanța culturii, aducând în discuție trei principale teme: patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru-periferie și fenomenul migrației.

Cu ajutorul a peste 20 de experți locali și internaționali, care au în spate o paletă diversă de proiecte și inițiative relevante pentru subiectele abordate, evenimentul va îngloba studii de caz, conferințe și mese rotunde în cadrul cărora participanții sunt încurajați să reflecteze asupra modului în care ei interacționează și modelează cultura în contextul excepțional Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Prima zi a simpozionului este dedicată salvării siturilor de patrimoniu și sunt prezentate acele organizații și inițiative care contribuie la punerea în siguranță a siturilor de patrimoniu pe plan european.

A doua zi evidențiază importanța transferului de cunoștințe și bune practici între centru și periferie sau între așa-numitele elite și comunități marginale, urmată de secțiunile desfășurate sub titlul „De ce contează patrimoniul nostru cultural?”, dedicate organizației europene Europa Nostra care pune reflectorul asupra câștigătorilor Premiilor Europene pentru Patrimoniu - Europa Nostra 2022.

În ultima zi, principalele teme vor fi: Ucraina și frontul său cultural; criza refugiaților cu care se confruntă în acest moment Europa; diverse inițiative din România și Europa de accesibilizare a culturii.

Participarea la eveniment este gratuită, dar înregistrarea participanților este obligatorie

Mai multe detalii despre program, invitați și formularele de înregistrare găsiți pe site-ul oficial Why Culture Matters.

Despre Cămine în mișcare:
Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare.

Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022

Dec. 7, 2022

r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022 Vernisajul expoziției – eveniment este organizat de Asociația Prin Banat și Asociația Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, în cadrul proiectului Cămine în mișcare și ...
View more from this territory
YOUNGETEERS 2022

Dec. 6, 2022

YOUNGETEERS 2022 Asociația ”Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii” organizează un eveniment de dialogare și informare cu privire la managementul voluntarilor în cadrul evenimentelor culturale, în ...
View more from this territory