This page doesn't have a translation yet
La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală 2022, Sept. 23, 2022

La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală 2022

Sept. 23, 2022 / COMMUNITY, GASTRONOMY, MUSIC

La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală 2022

Event details
Date
23 Sep 2022 — 25 Sep 2022
Time
3 p.m.
Location
Parcul Rozelor, Timișoara

View event on Facebook

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală 2022: convivialitate, artă participativă și interculturalitate

Un moment important de celebrare a producției și consumului sustenabil, aducând împreună artizani și consumatori din România și Europa, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu.

Programul „LA PAS”, demarat de Asociația CRIES, revine și anul acesta, la cea de-a treia ediție, printr-un Festival de Gastronomie Artizanală, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2022.

Timp de trei zile in Parcul rozelor veți avea parte atât de mâncăruri și băuturi pregătite de artizanii atent selecționați, cât și de o multitudine de activități stimulative, dedicate atât copiilor cât și adulților, create cu scopul de a stimula apetitul pentru mâncare, consum responsabil și cultură. În orice moment al festivalului veți găsi ceva interesant de gustat, experimentat, învățat.

Și pentru că organizatorii s-au asigurat ca atmosfera festivalului să le includă pe toate, muzica va fi de nelipsit. Artiștii Jazzy BIT, NinaNinar, Mădălina Pavăl Live Orchestra , Kira Németh & Bela Wittek și Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase vor fi prezenți în cadrul acestui eveniment.

Mai multe detalii despre programul festivalului cât și despre activitățile și atelierele desfășurate găsiți pe site-ul oficial al Festivalului La Pas sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Gustul ca patrimoniu

Asociația CRIES lansează și a patra ediție a programului Gustul ca patrimoniu, care urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.

Ediția de anul acesta este dedicată borșului ucrainean. „Rețeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza <<impactului negativ>> al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vețan, manager de proiect al programului LA PAS.

Gustul ca patrimoniu a lansat astfel o invitație bucătarilor pasionați de gastronomie artizanală din țară în vederea candidării pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Cinci bucătari vor fi selectați pentru a pregăti rețeta de bors împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, aceștia vor propune propria rețetă de borș, care va fi gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022.

Calendarul programului Gustul ca patrimoniu:

  • 23 august -2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucătari
  • 3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri
  • 25 septembrie 2022 – participare la Festivalul LA PAS și la gătirea borșului ucrainean
  • 29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borș

La Pas prin cartiere

„LA PAS” prin cartiere constă în organizarea unor evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producătorilor locali și a consumului responsabil în cartierele din orașul Timișoara.

Debutul primei ediții a avut loc în data de 24 august 2022, la Casa Tineretului, fiind organizată în cadrul unui eveniment mai amplu, susținut de către principalele organizații care lucrează cu refugiați ucrainieni în partea de vest a țării.

Lubenița (pepene roșu) și pepenele au fost alimentele de bază din cadrul evenimentului fiind servite produse precum salată de lubeniță cu brânză feta, suc de lubeniță cu scorțișoară, dulceață de pepene galben și multe altele.

În contextul războiului actual, lubenița a devenit simbol al luptei pentru eliberarea zonei Kherson (vestită pentru cultura de lubeniță), zonă a Ucrainei ocupată de ruși.

Proiectul La Pas face parte din Programul Cultural “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara

Paul Neagu. A Retrospective

Dec. 15, 2022

Paul Neagu. A Retrospective ”Paul Neagu. A Retrospective” is the first exhibition on such a comprehensive scale to be dedicated to Paul Neagu (1938-2004), the Romanian-born artist who lived ...
View more from this territory