Az oldalnak még nincs fordítása
Progres. Schimbări de paradigmă 3.0, 2021. november 1.

Progres. Schimbări de paradigmă 3.0

2021. november 1. / TUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA, NEW MEDIA ART, OKTATÁS ÉS KÉPZÉS

Progres. Schimbări de paradigmă 3.0

Részletek az eseményről
Dátum
01 Nov 2021 — 30 Nov 2021
Helyszín
Timișoara, Atelierele S.T.P.T.

‘Progres. Schimbari de paradigma’ este gândit ca un proiect serial, cu caracter cumulativ și multidisciplinar, deschis mai multor domenii de practică/cercetare umaniste și științifice. Îmbinând în mod creativ și necesar artele vizuale, arhitectura, sociologia, antropologia, istoria, electronica, ingineria, cu noile unelte și tehnologii digitale, proiectul tine să evidențieze acele zone de interferență a domenilor care pot absorbi competențe artistice sau creații vizuale.

Dincolo de valoarea arhitecturală, istorică și de patrimoniu imaterial, fostele ateliere STPT, infiintate in 1867, devin o platformă extrem de ofertantă pentru cercetare și creație artistică, dar și o oportunitate pentru valorificarea turistică și de brand a orașului.

‘PROGRES Schimbări de Paradigmă’ este în același timp un proiect-pilot de testare a modalităților de folosire a atelierelor S.T.P.T. pentru evenimente culturale în 2023, ca un proces participativ în tranziția spre MultipleXity - Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, principala mostenire a orașului în urma titlului de Capitală Culturală Europeană.

PROGRES 3.0 are la baza 3 componente principale:

  1. Cercetare artistică și arhivare - O cercetare artistică ce își propune realizarea unei arhive digitale, care poate fi generată din documentele și planșele tehnice care se afla în arhivele STPT, arhivele statului, obiecte și mărturii ale foștilor angajați și actuali angajați, interviuri de istorie orală și o reconstrucție subiectivă a unei memorii colective, scanarea digitală a uneltelor, obiectelor și spațiilor industriale pentru folosirea ulterioară în lucrări artistice, instalații imersive care sa redea atmosfera istorică și după transformarea spațiului în Multiplexity.
  2. WORKSHOP-uri de arta si tehnologie
    Trăim într-o lume tot mai tehnologizată și hibridă, în care limita dintre realitate și ficțiune devine tot mai imperceptibilă. Tranziția spre metode de comunicare din ce în ce mai intuitive, simplificate, smart, dar mai ales vizuale, impune înțelegerea și asimilarea noilor tehnologii in designul și producția artistică.

Prin workshopuri urmărim inițierea tinerilor în fluxul tehnologic și uneltele digitale specifice mediului 3D / AR / VR și posibilitățile de exploatare în scop educativ, științific sau de divertisment.

Ne folosim de mirajul si spectaculozitatea noilor tehnologii ca să generăm și un cadru de învățare, asimilare și promovare a patrimoniului orașului, dar și cultivarea atitudinii proactive privind conservarea lui.

Artisti invitati: Ana Kun, Ioana Turcanu & Marius Mornea, Claudiu Cobilanschi, Mihai Dragan

Mentori workshopuri: Alexandru Nan, Ciprian Isac, Mihai Zgondoiu, Alin Rotariu

Proiect dezvoltat de SIMULTAN.org, parte a programului Timișoara 2023 – traseul Lumini captivante.

https://paradigmshifts.simultan.org