Proiectul de cercetare Hidden Galleries (Galerii Ascunse) examinează rolul religiilor din clandestinitate în procesele transformative din societățile Central și Est europene în secolul al XX-lea prin prisma arhivelor polițiilor secrete din această regiune. Cercetarea re-examinează și re-contextualizează conținutul arhivelor polițiilor secrete din România, Republica Moldova, Ungaria și Ucraina cu scopul de a atrage atenția publicului asupra utilizărilor și semnificațiilor alternative ale arhivelor privind studiul confesiunilor minoritare.
Expozitia „CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele polițiilor secrete” este partea vizuala a acestui amplu proiect de cercetare si prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.
Expoziția a fost realizată de către un colectiv internațional de cercetători sub coordonarea investigatorului principal, James Kapalo, reputat cercetător și profesor universitar de la Universitatea Cork din Irlanda. Echipa de cercetători a proiectului este formată din: Anca Sincan, Kinga Podevak, Agnes Hesz, Iuliana Cindrea, Tatiana Vagramenko, Dummitru Lisnic, Igor Casu Eforturile lor au beneficiat de sprijinul curatoarei Gabriela Nicolescu. Hidden Galleries (Galerii Ascunse) este un proiect găzduit de University College Cork și s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani. Hidden Galleries a fost finanțat de Consiliului European pentru Cercetare (ERC) în cadrul programului pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 ( nr. 677355)
Proiectul face parte din Programul cultural național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.