Cea de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters - My Rhino Is Not a Myth. art science fictions este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni. Bienala se va desfășura pe parcursul a opt săptămâni, între 19 mai - 16 iulie, și va activa 15 spații expoziționale în multiple locații din oraș.
Despre locație:
Birourile ISHO sunt parte din complexul ISHO, un proiect rezidențial la scară largă al Timișoarei, creat în scopul redefinirii spațiului urban și al generării unei înțelegeri alternative a locuirii în acest oraș.
OBS. Mai multe spații ale acestui complex vor fi utilizate în Bienala Art Encounters.
Despre Expoziție:
În 1515, Albrecht Dürer a creat celebrul Rhinocerus ca răspuns la o întâlnire extraordinară: primul rinocer care a călătorit pe continentul european încă din antichitate. Dar Dürer nu a văzut niciodată animalul descris. Ganda, pe numele său din Gujarat, s-a înecat înainte de a ajunge la destinație. Călătoria sa în jurul lumii a trasat o traiectorie geopolitică și ne-a reamintit că istoriile explorării și descoperirii au fost umbrite de povești mai puțin cunoscute, legate de exploatare și violență. Alături de alte opere de ficțiune, cum ar fi piesa de teatru absurd a lui Eugène Ionesco intitulată Rinocerii, bienala urmărește poveștile inspirate de Ganda, revendicând jocul imaginativ al științei și al artei într-o lume încâlcită, marcată de transformări ecologice și sociale.
Existența nu este o chestiune individuală. Totul este conectat sub forma unor inter-acțiuni în timp și spațiu, mereu în schimbare, într-un proces perpetuu de devenire. În acest spațiu, obiectele, substanțele, organismele și corpurile se mișcă, se ating, se simt, se transformă și se extind pentru a construi noi funcții și scenarii despre lume. Metamorfoza lor ne amintește de puterea vindecătoare a unor forțe disruptive, fie că aceasta este folosită pentru a redefini identitatea, limbajul sau alte forme de viață. De la abordări ancestrale la fungus, ritualurile de purificare și procesele de transformare fac invizibilul vizibil, punând la îndoială perspectivele dominante și invocând ceea ce adesea nu este ascultat.
Artiști: Floriama Cândea, Giulia Crețulescu, Maria Nalbantova, Tabita Rezaire, Pipilotti Rist, Vitto Valentinov
Echipa curatorială: Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Adrian Notz, Cristina Stoenescu, Georgia Țidorescu
PUNCT DE INFORMARE – Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C
Programul tuturor spațiilor expoziționale:
Miercuri – Duminică, 12:00 – 20:00
Programul Muzeului Național de Artă Timișoara:
Miercuri – Duminică, 13:00 – 21:00
*Intrarea liberă, dacă nu se specifică altfel
**Acest program poate suferi modificări în perioada următoare, vă rugăm să verificați actualizările de pe site-ul nostru la: 2023.artencounters.ro
*** Pentru programări [email protected] / 0792 310 052