Bienala Art Encounters 2023 | Castelul Huniade

Cea de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters - My Rhino Is Not a Myth. art science fictions este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni. Bienala se va desfășura pe parcursul a opt săptămâni, între 19 mai -16 iulie, și va activa 15 spații expoziționale în multiple locații din oraș.

Despre locație:

Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timișoara, construită în perioada 1308–1315 de către Carol Robert de Anjou, apoi reconstruită, după cutremurul din 1443, de către Iancu de Hunedoara și arhitectul italian Paolo Santini de Duccio (1443–1447). În perioada ocupației otomane, clădirea a fost reședința beglerbegilor Pașalâcului de Timișoara. Ca urmare a asediului din 1716 condus de Eugeniu de Savoia, clădirea a trecut printr-o nouă reconstrucție, iar începând cu secolul 18, ea a devenit cazarmă de artilerie. La mijlocul secolului 19 (1856), Castelul Huniade trece prin cea mai amplă renovare a sa și-și capătă aspectul pe care îl are în zilele noastre. Începând din 1947, Castelul găzduiește secțiile de istorie și științele naturii ale Muzeului Național al Banatului.

OBS. Castelul a fost închis pentru public în ultimii 15 ani și doar o parte din clădire se va redeschide pentru Bienală. Au existat multe dispute de-a lungul anilor cu privire la calitatea lucrărilor de restaurare.

Despre Expoziție: 

În 1515, Albrecht Dürer a creat celebrul Rhinocerus ca răspuns la o întâlnire extraordinară: primul rinocer care a călătorit pe continentul european încă din antichitate. Dar Dürer nu a văzut niciodată animalul descris. Ganda, pe numele său din Gujarat, s-a înecat înainte de a ajunge la destinație. Călătoria sa în jurul lumii a trasat o traiectorie geopolitică și ne-a reamintit că istoriile explorării și descoperirii au fost umbrite de povești mai puțin cunoscute, legate de exploatare și violență. Alături de alte opere de ficțiune, cum ar fi piesa de teatru absurd a lui Eugène Ionesco intitulată Rinocerii, bienala urmărește poveștile inspirate de Ganda, revendicând jocul imaginativ al științei și al artei într-o lume încâlcită, marcată de transformări ecologice și sociale.

Una dintre cele mai vechi clădiri din Timișoara, cu o descendență medievală, Castelul Huniade nu numai că întruchipează trecutul, dar îl și adăpostește, găzduind secțiile de istorie și științe ale naturii ce aparțin Muzeului Banatului. Ce ar însemna să creăm breșe în liniaritatea evenimentelor consemnate și în producerea cunoașterii? Alternativele de cercetare științifică artistică reformulează inventarele adesea considerate de la sine înțelese. Formele de invenție și de speculație se împletesc cu metodele științifice și cu observațiile obiective, făcând posibilă desfășurarea unor temporalități multiple și instigând astfel alte moduri de a povesti lumea.


Artiști: CROSSLUCID, Maren Dagny Juell, Rohini Devasher, Anna Godzina, Cristian Răduță, Katarina Petrović, Anca Munteanu Rimnic, Saša Tkačenko, Kata Tranker

Echipa curatorială: Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Adrian Notz, Cristina Stoenescu, Georgia Țidorescu


PUNCT DE INFORMARE – Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C

Programul tuturor spațiilor expoziționale:
Miercuri – Duminică, 12:00 – 20:00

Programul Muzeului Național de Artă Timișoara:
Miercuri – Duminică, 13:00 – 21:00

*Intrarea liberă, dacă nu se specifică altfel
**Acest program poate suferi modificări în perioada următoare, vă rugăm să verificați actualizările de pe site-ul nostru la: 2023.artencounters.ro
*** Pentru programări [email protected] / 0792 310 052

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și Administrația Fondului Cultural Național, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, TAZZ, MEWI și Dacoart.

Parte din

Bienala Art Encounters: My Rhino is Not a Myth. art science fictions

Bienala Art Encounters: My Rhino is Not a …