Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură Casa Verde din Timișoara este o instituție de învățământ cu o bogată tradiție în domeniul silviculturii și agriculturii. Situat într-o locație încărcată de istorie. În secolul XVIII, Contele Claudius Florimund Mercy a solicitat restaurarea unei case de vânătoare ridicată în timpul ocupației turcești. Clădirea exista încă din perioada marii epidemii de ciumă (1738-39) în timpul căreia au murit peste 1000 de locuitori din totalul de 6000 cât avea cetatea atunci.

În vremea ciumei, aici a funcționat un spital confirmat de existenta osemintelor umane alături de bani de argint cu efigia Sfintei Maria din 1503, monede cu emblema Herrzog von Brandemburg, monede de argint din timpul domniei Imparatului Leopold (1658-1703), bani din bronz din timpul Împărătesei Maria Tereza și a Imparatului Franz Josef, arme și fragmente de arme.

Forma inițială a clădirii era octogonală. Din fotografiile sec XIX se remarcă caracterul arhitectural turcesc. De asemenea, aici a avut loc întâlnirea dintre generalul Bem, conducătorul armatei revoluționarilor lui Kossuth, cu generalul Dembinski de la care a preluat comanda trupelor în 1849. La sfarsitul sec XVIII, castelul era loc de petreceri considerat cel mai vizitat loc de agrement al urbei.

Din 1885, aici se înființează Școala Silivică, cu o primă serie de 10 elevi. Din 1919, Şcoala Silvică Medie (cu o durată de 3 ani, la care se adaugă 1 an de practică). În secolul XX, a funcționat, sub o formă sau alte, instituții de învățământ de specialitate silvic/forestier. Din 1990 până în 2015, aici a fost Şcoala Profesională de Pădurari, deservind judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu. Din anul 2015, s-a realizat fuziunea prin absorbție a LiceuluiTehnologic Agricol ”Petru Botiș” cu unitatea școlară Colegiul Silvic ”Casa Verde”, sediul actual al unității nou-constituite fiind pe Aleea Pădurea Verde nr 5, mai apoi devenind Colegiul de Silvicultură și Agricultură ”Casa Verde”.

Newsletter

Cele mai importante evenimente din oraș.
În inbox-ul tău, săptămânal.