Civitas Floris

Natura, plantele și peisajul natural sunt din ce în ce mai prezente în discursul contemporan ca un răspuns la criza climatică și alienarea socială. Proiectul Civitas Floris propune o viziune inversată în care plantele sunt cele care studiază, analizează și elaborează dinamica orașului și relația acestuia cu cetățenii săi. 

Rezultatul este o serie de imagini statice sau în mișcare, realizate din punctul de vedere al plantelor din grădinile și străzile din Timișoara printr-o metoda analog experimentală, printr-un proces intuitiv și din perspective diverse: de la nivelul solului (plantele târâtoare), la nivel mediu (plantele joase) și de la înălțime (plantele agățătoare și arbori) conform cu percepția pe care vegetația o poate avea asupra ambientului urban în care se dezvoltă.

Seria de imagini Civitas Floris este prezentată în afișe, cărți poștale sau alte formate, prezente în locuri de afișaj public din parcuri, baruri, chioșcuri, bistrouri, mici magazine și alte locuri unde oameni se adună și discută. În felul asta mesajul plantelor poate ajunge la ei nemijlocit. De asemenea publicul își poate exprima opinii ori contribui cu ideii si comentarii trimise prin poșta sau electronic acestea urmând să fie publicate pe website-ul proiectului.

În perioada 10 septembrie - 1 noiembrie căuta mesajele Civitas Floris in oraș, răspunde și urmărește proiectul pe site-ul: www.oliviamihaltianu.com.

Această creație artistică a fost realizată printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023". Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.

Parte din

Civitas Floris

Civitas Floris