Dream Machine este un mix de tehnologii digitale și sisteme de inteligență artificială, care pot crea imagini și opere de artă realiste pornind de la o descriere în limbaj natural, la care se adaugă ghidajul artiștilor care au gândit proiectul. Viziunea artiștilor este cea care decodifică arhetipurile, temele, emoțiile, paleta de culori și asocierile cromatice, personajele, reușind în final să creeze o structură narativă complexă, intuitivă și în același timp neașteptată pentru participant. 

Momentul în care participantul face primul pas în instalație poate fi tulburător - experiența se întâmplă în interiorul unui container maritim, în care participantul este închis, în întuneric beznă. În acest spațiu industrial și rece, transformat brusc într-unul intim și sigur, participantul își trăiește în trezie completă visul văzut în somn, văzut până atunci doar în mintea sa. Acum, participantul își vede în fața ochilor visul interpretat de Dream Machine, vede imagini generate plecând de la descrierea visului său, urmărește fire narative, contexte și situații, este ghidat verbal. Totul generat de Dream Machine, pentru fiecare participant și având însemnătate doar pentru el.

De la participant la participant, de la vis la vis, containerul este modificat. Artiștii folosesc un arsenal de materiale ce sunt modulate scenografic – obiecte moi, substanțe lichide, props-uri tactile și senzoriale, lumini, mirosuri, adaptându-se fiecărui vis în parte. O voce calmă conduce încet participantul într-o serie de coregrafii simple și puternice ale propriului subconștient: gesturi, acțiuni, mișcări – repetitive sau bruște, încete sau abrupte, blânde sau abrazive. 

Presupune 3 pași pe care participantul trebuie să îi facă:

  1. Să răspundă la câteva întrebări descriptive despre visul său, în cadrul unul formular online https://uu6zmt09t94.typeform.com/DREAMERS
  2. Să își aleagă o dată și o oră în care să experimenteze instalația, optiune care se găsește la finalul formularului
  3. Să se prezinte în ziua și ora stabilite.

Fiecare spectacol durează 20 minute, este unic și va fi cunoscut numai de către vizitator.

Proiectul face parte din Programul cultural național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

Dreamers

Dreamers