PENINSULA/TM este un grup de oameni care se întîlnesc regulat începînd din septembrie 2022 să discute pe îndelete evenimente culturale pe care le-au vizionat cu toţii, împreună sau separat, și pe care le observă din perspective diferite, dincolo de plăcut/neplăcut sau de preferinţe estetice. Peninsula funcționează pe sistemul unui grup/club de lectură, doar că obiectul discuțiilor nu sînt cărți, ci evenimente desfășurate în Timișoara.
În 19 octombrie, de la 18:00 la FABER, laboratorul PENINSULA se deschide publicului și tuturor celor interesați pentru o discuție dedicată expoziției PERFORMING 89 chiar în spațiul acesteia, alături de membrii grupului în 2023: Bianca Băilă, Otilia Galescu, Alex Luca, Cristina Potra-Mureșan, Adina Ștefănescu, Mihai Toth.
Expoziția PERFORMING 89, organizată de Institutul Prezentului, analizează interacţiunile și conexiunile complexe dintre artă și societate în anii 1990 prin poveștile percutante ale transformării aduse în dezbatere de către artiști din România, Serbia și Ungaria. Interesul atent faţă de circumstanţele timpului lor și apropierea acestora de spaţiul public ocupă un loc central în expoziţie.
PENINSULA/TM este o inițiativă Institutul Prezentului în cadrul programului „Uncensored Act”. „Uncensored Act” (2021–2023) are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus. Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Vizual Peninsula: PREN
Prezentări participanți:
- BIANCA BĂILĂ, artistă vizuală sezonieră, grădinăreasă experimentală, coordonatoare de programe şi om de comunicare la Fundaţia Comunitară Timişoara.
- OTILIA GALESCU, jurnalist și călător, crede că Vulpea avea dreptate spunîndu-i Micului Prinț că devii pentru totdeauna răspunzător de ceea ce ai îmblînzit.
- ALEXANDRU LUCA, un inginer pasionat de artă, cultură și implicare civică. 101% din timpul liber îl petrece activînd ca voluntar în diverse organizații sau structuri care își propun să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional din România. Dacă ar fi să îi mai rămână totuși puțin timp, cu siguranță l-ar petrece la expoziții, piese de teatru sau concerte.
- CRISTINA POTRA-MUREȘAN este co-fondatoare a centrului cultural independent FABER și a Fundației Comunitare Timișoara. A făcut studii de management în Irlanda și Franța și a lucrat în diverse echipe internaționale și multidisciplinare.
- ADINA ȘTEFĂNESCU a absolvit facultatea de filosofie și informatică și e îndrăgostită de artă, filosofia culturii, dar și tehnică și știință. Are un masterat pe epistemologie și un doctorat pe governance și cybersecurity. Multă vreme a lucrat ca lead auditor în securitate informațională și a fost arhitect de software. Îi place să picteze în diferite medii, mai ales în ulei, să scrie și să călătorească. Idealul său de om este unul umanist, de factură renascentistă, deschis spre toate aspectele cunoașterii nondogmatice și spre mediul creativ, fie că e științific, estetic sau moral.
- MIHAI TOTH, artist vizual, trăiește și lucrează în Timișoara; actual student doctorand în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara; membru fondator al Asociației Culturale Baraka Artist. Preocupat de sisteme referențiale de tip colectiv în care cooperarea și coordonarea în grup primează în fața mecanismului individual.
IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Contact: [email protected], www.institutulprezentului.ro