Repetiții pentru istorie - Scene

Pentru Mihai Iepure-Górski, evenimentele istoriei recente cu caracter definitoriu pentru societatea românească contemporană ocupă un loc privilegiat în gândurile sale, sunt recurente până la obsesie. Revoluția din 1989, dar și momentul Piața Universității din 1990, de exemplu, declară că îi apar ca o vedenie - înregistrări ale unor fapte trăite, deși, copil fiind, nu a călcat pe acolo în zilele acelea. Pentru Mihai Iepure-Górski, ”lucrul cu arta devine o unealtă de deslușire și negociere ale unor traume blocate pe repeat în memoria colectivă și personală. Presiunea exercitată asupra lor prin gesturi executate adesea prin intermediul unor înlocuitori, proxy (actori, muzicieni, performeri, etc.) devine o modalitate prin care mă debarasez de ceea ce pare, în acest moment, de nedepășit”.


În cadrul Bursei Energie!, Mihai Iepure-Górski va continua și extinde seria de înregistrări ale unor performance-uri aflate la granița între improvizație și ceea ce numește drept coregrafie istorică. Materialul pe care actorul/muzicianul/performerul îl pune în scenă este bazat pe un scenariu preluat direct din evenimentele istorice recente (de exemplu preluarea unor discursuri ale personalităților istorice sau scandări din stradă literalmente), dar este problematizat, evaluat și rearticulat. Formatul de exercițiu, repetiție într-un alt timp și o altă realitate recontextualizează, extrapolează, actualizează implicit materialul extras din memorialul colectiv.


Deși pornită din mediul sculpturii, disciplina studiată la facultate și master, Mihai Iepure-Górski declară că practica sa curentă este scăpată din limitările mediilor tradiționale și mai mult, produce gesturi departe de a fi clare sau concluzive, luând adesea forma unor exerciții documentate, repetiții, fără pretenția de a se constitui în opere finite. ”Negocierea relației cu și poziționarea față de mediul sau mediile și producția artistice este forțată și de o metodă de lucru care implică, aproape exclusiv, parteneriate cu alți practicieni din varii domenii artistice (actori, performeri, muzicieni, designeri, etc.) - colaborări ce pun în discuție rolul autorului într-un dialog în cadrul căruia abordarea subiectului (ce este de cele mai multe ori provocat de mine) este negociată între interlocutori. Aceste Repetiții pentru istorie sunt parte a unui proces început deja în dialog cu actorul Doru Mihai Taloș (Reactor de creație și experiment, Cluj), mezzosoprana Oana Bolboacă, actorul Adonis Tanța (Teatrul Muzical Stația) și alți practicieni dar și personalități din spațiul civic, implicate direct în evenimente istorice recente”.

Aceast proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.