În cadrul Bursei de Creație Energie!, Anda Drăgan va realiza un spectacol de teatru de tip instalație performativă pentru comemorarea celor 35 de ani de la revoluție, în colaborare cu Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara. Anda Drăgan consideră că artiștii au datoria de a aduce în discuție și subiecte mai puțin abordate, dar importante, subiecte necesare pentru a meditata și conștientiza la consecințele istoriei. Proiectul va acoperi două mari necesități ale unui demers artistic: partea de documentare, cercetare a arhivelor pentru crearea textului de spectacol, și partea practică, repetițiile și prezentarea produsului final printr-un spectacol de teatru de tip instalație performativă.
Anda Drăgan va îmbina mai multe zone culturale, teatrul și istoria, dezvoltându-și aria de cercetare și de practică artistică. Prin acest proiect, Anda Drăgan va putea experimenta forme noi de teatru, descoperind noi limbaje de comunicare cu publicul. Pentru etapa de cercetare din cadrul proiectului, ea își propune să analizeze și să descopăr poveștile femeilor care au participat la Revoluția din Decembrie 1989, prin documentare de arhive și muncă de teren. De altfel, în ultimii ani, Anda Drăgan este preocupată de această temă - participarea femeilor în Revoluție, imaginea femeii în momentele critice ale istoriei, cum ar fi războiul, revoluția etc. Pentru partea practică, instalația performativă care se va desfășura în cadrul muzeului o va ajuta, ca regizor, să își dezvolte un discurs regizoral centrat pe spectator, potențând valoarea interactivă a unei întâlniri teatrale.
Instalația performativă Copiii noștri vor fi liberi va explora multiple mecanisme teatrale și nu numai. Subiectul ales este unul relevant pentru conștiința colectivă, pentru traumele la nivel societal. ”Libertatea este un privilegiu cu care majoritatea dintre noi s-a născut. Dar cealaltă jumătate încă suferă. Publicul tânăr este dator să-și cunoască istoria, să conștientizeze prin câte s-a trecut pentru obținerea libertății, tocmai pentru o proteja. În primul rând, în prima etapă a proiectului, voi experimenta procesul de lucru care stă la baza teatrului documentar. Textul spectacolului o să fie creat în urma documentării făcute în centrul de cercetare al celor de la Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara care dispune de o arhivă impresionantă a ceea ce a reprezentat comunismul și revoluția pentru români. Îmi propun ca în această primă parte să documentez prin analiză de arhive, mărturii, interviuri, muncă de teren, etc. trăirile femeilor care au participat la revoluție, pentru a putea construi textul pentru spectacol. Prin această formă de text, emoția și realitatea transmisă publicului e una cu totul aparte, o istorie vie, dată fiind fuziunea dintre istorie și teatru. Cel mai important aspect pentru mine în această etapă este de a ajunge la un text de spectacol care să surprindă o altă parte a revoluției față de cea care ne este prezentată în școli sau în manualele de istorie. Textul va fi scris sub formă de monoloage pentru a prezenta poveștile alese din documentare pe care vrem să le aducem în fața participanților. În ceea ce privește forma spectacolului și produsul livrat, mă voi axa pe interactivitatea cu publicul, o apropiere și intimitate care vor face ca subiectul propus să fie livrat mult mai direct și asumat. Efectul dat de relația 1 la 1 între performer și spectator creează un spațiu cu adevărat unic, lăsând mereu ceva în urmă, ceva care naște un dialog sincer între cei doi”.