where.lost | One man show

Zona de interes al lui Dominik Mario Iabloncic este forma de teatru performance, creațiile la intersecția dansului cu arta vizuală, muzicală și cea teatrală. Un element important în căutările artistice, după cum mărturisește, îl reprezintă experimentul ca metodă de lucru. În cadrul Bursei Energie!, Dominik Mario Iabloncic propune un laborator de creație, pe parcursul căruia să genereze cercetare artistică și finalitatea - un produs cultural. Își propune o dezvoltare multidisciplinară - regia, coregrafia și interpretarea, cât și dramaturgia și atmosfera sonoră a performance-ului, astfel că în cadrul bursei va aprofunda în special dramaturgia și atmosfera sonoră a performance-ului, fiind prima dată când va realiza de unul singur cele două.


Proiectul continuă un proces început în urmă cu 2 ani,  când a avut idea acestui performance, făcând cercetare, adunând materiale, începând încă de atunci să lucreze la text. Un proces la care a lucrat fragmentat tocmai din cauza lipsei de timp și a proiectelor suprapuse. După cum mărturisește, bursa îi va oferi timpul necesar concentrării exclusiv pe coagularea performance-ului.


Dominik Mario Iabloncic propune un one-man show despre relațiile co-dependente și cum acestea au posibilitatea să se transforme în forme sănătoase de relaționare. Performance va urmărește un întreg parcurs, de la autodistrugere și obiceiuri dăunătoare, la acceptare și maturizare emoțională. Una dintre cele mai importante subteme pe care le va îngloba în concept va fi reprezentarea unui personaj gay, o reprezentare simplă, rar întâlnită în peisajul teatral din Romania, care adesea adoptă aceste reprezentări într-un mod denaturat, cu scopul de a potența priza la public. Se declară interesat de normalitate, de viața de zi cu zi care să îi ofere publicului din afara comunității lgbt+ posibilitatea de a empatiza cu această comunitate, cu personajul. Dominik Mario Iabloncic va construi un performance extrem de personal, bazat pe experiențele sale de viață, ”ușor alterat de părerile persoanelor cu care am relaționat în episoadele pe care le voi pune în discuție. Menționez aici această alterare deoarece nu doresc un performance one-sided, ci mă interesează mai mult o imagine de ansamblu decât expunerea unor nemulțumiri”.

Acest proiect a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".