Heritage First!, prima bienală din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural propune un hibrid de evenimente culturale ce vor îmbina fascinația și diversitatea patrimoniului cultural cu mediul de specialitate, voluntariatul și comunitatea sub egida unei bienale cu scopul de a contribui la regenerarea culturală și promovarea patrimoniul cultural de pe teritoriul României.
Programul urmărește să utilizeze puterea de regenerare comunitară a patrimoniului și să medieze între mai multe categorii de public prin implementarea unui pachet de activități defalcate în patru categorii -conferințe, concursuri și apeluri de idei, artă și cultură, expoziții și evenimente. Prin natura activităților propuse, programul coagulează specialiști din sectorul cultural, reprezentanți ai sectorului public, investitori, artiști, studenți și voluntari, ong-uri, comunitatea locală și turistică.
Bienala propune un hibrid de evenimente culturale sub forma unui satelit în Timișoara cu scopul de a evidenția și explora relația oamenilor cu spațiul și comunitățile în care trăiesc, cât și de a co-crea și promova bune practici din domeniul dezvoltării sustenabile a patrimoniului.
Proiectul consolidează practici culturale interdisciplinare prin intermediul unei rezidențe artistice ce va conecta Băile Herculane și Timișoara, și coagulează specialiști, reprezentanți ai sectorului cultural, artiști, studenți și voluntari prin intermediul unui hibrid de evenimente de specialitate ce vor avea loc în Timișoara cu ocazia Zilei Mondiale a Patrimoniului.
Activitățile propuse conectează un oraș desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 2023 și un oraș balnear în dezvoltare, recent inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste. Activitățile programului satelit dezvoltat în Timișoara vin în sprijinul pachetelor tematice așa cum au fost ele definite în cadrul Bienalei Heritage First!, au un efect unitar și contribuie într-un mod integrat la consolidarea ecosistemului cultural local și la susținerea dialogului cultural național.
Patrimoniul cultural este abordat așadar prin intermediul a două perspective - una artistică, însușită prin intermediul experienței unei rezidențe artistice mobile și - o perspectivă de specialitate conturată de o serie de conferințe, prezentări și workshop-uri ce vin ulterior în continuarea elaborării pachetului de rezoluții documentare rezultate în urma conferințelor tematice ce vor avea loc în Băile Herculane.