Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
|
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr. Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.
|
„E energie. Ne aduce împreună” – e micro-definiția pe care Lavinia Urcan, coregraf, profesor, director artistic și manager de proiect pentru compania Unfold Motion, o dă dansului. Lavinia ne-a povestit cum se dezvoltă o școală de profil, cum creezi o comunitate în jurul ei și cum poți face educație prin dans. În perioada 1-11 august sunt deschise înscrierile pentru o nouă ediție a Școlii de vară de dans contemporan co-organizate alături de Asociația Noi Re-Creăm, program care va avea loc între 21-30 august, iar spectacolul final se va putea vedea de către publicul larg în 30 august, în Piața Sf. Gheorghe.
Sursă imagine: arhivă Unfold Motion, atelierul Artylogica cu Vittoria de Ferrari Sapetto | CADRE & FORME 2023, fotografie: Light Stories
Ce este dansul și cum ne face el să ne apropiem și să învățăm mai multe despre propriul corp?
Cred că în fiecare zi am altă definiție a dansului. Astăzi ar fi o stare de spirit - o poveste spusă cu ajutorul corpului. Este energie, ne aduce împreună. Felul în care dansăm ne face să fim unici și cred că în dans totul este posibil.
Ce beneficii ar aduce dansul contemporan dacă ar fi predat în școli?
Nu doar dansul contemporan, ci orice tip de dans ar aduce beneficii. Dansul ajută la dezvoltarea posturii și la motricitatea unui copil și, în același timp, consolidează încrederea în sine. Mai ales atunci când predau copiilor, văd în cel mai crud fel cum se întâmplă asta, pentru că ei nu au bariere și ne putem juca foarte ușor.
Acesta e și motivul pentru care ați optat pentru ateliere cu tineri în programul cultural propus pentru calendarul oficial al Timișoara - Capitală Europeană a Culturii?
Da, atelierele din cadrul programului sunt în proporție de 90% pentru tineri și sunt de mai multe tipuri. Avem proiectul Cadre & Forme, cel mai amplu, care este dezvoltat în colaborare cu Asociația Noi Re-Creăm și care implică două școli de vară de o durată de 10 zile, cu câte cinci ore pe zi, cu mentori coregrafi naționali sau internaționali, unde copiii învață ce înseamnă să fii dansator profesionist. De aceea, am ales să se desfășoare pe un interval de timp mai lung, în ideea în care participanții pot alege această carieră pe viitor. Ei experimentează de la încălzire și antrenament tehnic, până la organizarea unui spectacol final creat împreună cu coregraful. În iulie a fost prima școală de vară pentru 2023 iar în august urmează cea de-a doua. Pe platformele online ale asociațiilor publicăm informațiile necesare legate de înscrieri. În perioada 1-11 august sunt deschise înscrierile pentru o nouă ediție a Școlii de vară de dans contemporan, program care va avea loc între 21-30 august, iar spectacolul final se va putea vedea de către publicul larg în 30 august, în Piața Sf. Gheorghe. Înscrierile se fac prin completarea acestui formular. Tot în Cadre & Forme avem și ateliere mai scurte de câte două-trei zile, adresate doar profesioniștilor, pentru dezvoltarea lor continuă.
Sursă imagine: arhivă Unfold Motion, școala de vară Cadre & Forme, ed. a V a | c. George Pleșca, fotografie: Light Stories
Cum a fost școala de vară de dans din iulie?
Suntem la a cincea ediție a școlii de vară, primele două ediții au fost pilot, de atunci am colectat feedback și am construit forma actuală, o structură care s-a dovedit funcțională în ultimii ani. Pentru școala de vară pe care o propunem este nevoie de înscriere, se completează un formular, iar eu împreună cu coregraful invitat facem o selecție, pentru că se înscriu foarte mulți.
Participanții sunt selectați pe criteriul de disponibilitate, nu pe criteriul de experiență în dans. Mai degrabă selectăm pe cineva care participă la tot programul, ca să beneficieze de toată experiența, decât pe cei care pot participa doar în unele zile. Pe durata a celor nouă-zece zile tinerii au ocazia să experimenteze diferite abordări din dansul contemporan, astfel ei își îmbunătățesc automat cunoștințele în dans contemporan, învață coregrafii pe care le creează pe loc, se joacă prin intermediul improvizațiilor și exercițiilor de creativitate și, poate cel mai important, e că ei, ca grup, construiesc împreună un spectacol de dans. Spectacolul final a fost susținut în Piața Sfântul Gheorghe, un spațiu generos pentru un astfel de eveniment. Ne bucurăm să observăm că mulți dintre participanții de la școala de vară și de la atelierele noastre rămân prieteni după finalizarea cursurilor.
Sursă imagine: arhivă Unfold Motion, spectacolul 2-1=zero | Cadre & Forme 2023, fotografie: Light Stories
Iar în august ce îi așteaptă pe cei care se înscriu la școala de vară?
Va veni un coregraf din Malta, Dorian Mallia de la compania de dans Moveo, cea mai cunoscută din Malta, pentru că acoperă toate nevoile dansului maltez. Ei lucrează, aproape ca și noi, cu toate categoriile de vârstă. De aceea, ni s-a părut potrivit să-l aducem, fiind foarte versatil. În cadrul școlii, va ține antrenamente, va face exerciții de creativitate, iar la final - un spectacol de dans împreună cu participanții.
La o școală de vară sunt în medie 25 de participanți, aproximativ jumătate din ei se întorc la următoarele ediții. La rândul lor, merg și la celelalte ateliere organizate de noi în program, vin chiar și la cursurile private. Doi dintre foștii participanți la școala de vară de dans contemporan au decis să studieze în străinătate la facultăți specializate pe coregrafie. O bună parte din cei care iau parte sunt elevi la Liceul de Artă „Ion Vidu”, ei vin la noi să se antreneze în dans contemporan ca să-și îmbunătățească și această parte, pentru că la liceu învață mult balet iar ei, ca să fie cât mai versatili în viitor, e important să experimenteze cât mai multe din artele spectacolului.
Unii din ei cresc împreună cu noi, iar cei care au muncit foarte mult și care s-au dezvoltat au intrat în producțiile companiei Unfold Motion ca dansatori profesioniști, precum Diana Abdo, Teodor Cauș, Sara Ghilezan și Sebastian Teodorovici. Așadar de la prima ediție din 2019 până acum, în 2023, observăm schimbări copleșitoare, într-un sens bun, pentru că simțim că am creat un fel de pepinieră de dansatori. În acești patru ani s-a dezvoltat comunitatea de amatori de dans contemporan și observăm din ce în ce mai mulți doritori să devină profesioniști.
În proiectul Cadre & Forme avem cursuri în ofertă pentru ambele categorii de participanți, pentru tineri care vor să experimenteze și să lucreze cu corpul lor și pentru cealaltă categorie de oameni care vor să facă carieră din asta. În unele ateliere, cele două categorii se întâlnesc.
Sursă imagine: arhivă Unfold Motion, spectacolul What remains? | c. George Plesca | CADRE & FORME 2023, fotografie: Light Stories
Ce mai planifică Unfold Motion în programul cultural pentru publicul tânăr?
În toamnă, octombrie-noiembrie, va fi stagiunea de dans contemporan care cuprinde spectacole invitate, proiecții de film de dans și ateliere de dans legate de fiecare spectacol. Dacă vine o companie de la București și își prezintă spectacolul, a doua zi susține un atelier pentru cei care doresc să intre în bucătăria internă a spectacolului. Cu 11 spectacole, 11 ateliere și proiecții de film, stagiunea se desfășoară la FITT, Casa Tineretului, cu excepția a trei spectacole - unul va fi la Teatrul Național, unul la Faber și unul la Iulius Mall. La ateliere intrarea este gratuită, iar la spectacole accesul se face pe bază de bilet, care va fi gândit pe diferite categorii. Cel mai bine puteți fi la curent urmărind pagina de Facebook sau Instagram Unfold Motion, iar programele întregi le găsiți pe timișoara2023.eu.
Lavinia Urcan a absolvit Facultatea de Relații Internaționale și Studii Culturale Europene, din cadrul Universității București, și are un masterat în Managementul Proiectelor în cadrul SNSPA București. În anul 2015 a absolvit Facultatea de Arte Performative - Studii de Dans (Coregrafie), din cadrul Universității Middlesex, Londra. Este coregraf la bază, profesor de dans pentru o multitudine de categorii de vârste și director artistic și manager de proiect pentru compania de dans Unfold Motion. Se dezvoltă profesional prin participarea la diverse ateliere ca să ducă mai departe cunoștințele către cei pentru care predă. Pe lângă activitatea educațională pe care o are prin Unfold Motion, ea și colega ei Beatrice Tudor coordonează toate activitățile de dans, atât cele proprii cât și cele comisionate.
CADRE & FORME este un program de dans dezvoltat de asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold Motion, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.