Atelier De-a Arhitectura în expoziția Performing 89
În luna septembrie ne întoarcem la școală și cu acest lucru, la o perioadă plină de energie și de o mulțime de activități. La invitația lansată de Institutul Prezentului în conexiune cu expoziția Performing 89 găzduită de FABER la Timișoara, atelierele De-a Arhitectura își mobilizează detectivii urbani să afle tot ce se poate despre locurile si lucrurile familiare, pe care le întîlnim peste tot in jurul nostru, care sînt ridicate la statut de artă pentru a înțelege realitatea de zi cu zi. În cadrul expoziției Performing 89, dar și mișunînd prin curtea FABER, elevi cu vîrstele de 9–10 ani de la 3 școli din Timișoara vor avea ocazia să caute indicii pentru a descoperi trecutul locului în cadrul atelierului „Locuri și fapte: Detectivi urbani la FABER”.
Sub titlul TE AFLI AICI programul educațional își propune să le ofere elevilor participanți o serie de experiențe pornind de la lucrări, locuri și idei din expoziția PERFORMING 89, pentru a genera un context și o înțelegere din diverse perspective asupra perioadei la care face referire expoziția și la viața și acțiunile artiștilor din acel moment. Artiștii care susțin ateliere au fost invitați să dezvolte un conținut inspirat de lucrări din expoziție, dar care să poată funcționa și independent în cadrul unor ateliere viitoare, după ce expoziția se va închide.
Programul de ateliere este special conceput pentru elevii timișoreni, pentru a înțelege mai bine istoria recentă și spațiul urban în care trăiesc. La program participă clase de la Școala Gimnazială nr. 30, de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau și de la Liceul Babel din Timișoara.
Atelierul De-a Arhitectura este condus de arhitecta Maria Sgîrcea.
Echipa de dezvoltare și coordonare: Bianca Băilă, Nicușor Duma, Ștefania Ferchedău, Bianca Floarea.
Mulțumiri FABER și Ambasada pentru sprijinul în organizarea programului asociat Performing 89.
PERFORMING 89 asociază cîteva dintre poveștile complicate ale anilor nouăzeci născute în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Pornind de la moștenirea decadei și restrîngîndu-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris țări precum România, Ungaria și Serbia, expoziția urmărește liniile de intersecție ale acestor realități diverse care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea. PERFORMING 89 prezintă o selecție de lucrări în medii diverse, care, privite retrospectiv, se situează între cercetarea documentară și cea artistică subiectivă. Expoziția poate fi vizitată la FABER (Spaiul Peneș Curcanul nr. 4–5, Timișoara) pînă pe 22 octombrie, de miercuri pînă duminică între 12:00–20:00.
Artiști: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălțianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme. Curator: Alina Șerban
Finanțatori: Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Sponsori: Köber Industries, Crama Dealul Dorului, Siniat
Cu sprijinul: Goethe Institut București, Foundation for Contemporary Arts Emergency Grants
Partener principal: FABER
Parteneri: Art Encounters, La Două Bufnițe, Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș, Beta — Bienala Timișoreană de Arhitectură
Parteneri logistici: Galeria Plan B, Salonul de Proiecte, Muzeul Cineastului Amator, Kodex, Fundația EUROTRANS
Parteneri media: rfi România, Cărturești Timișoara, Radio România Cultural, Empower Artists
Credit foto: Mirela Cerbu, Seba Tătaru
___
IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Proiectul „Uncensored Act” (2021–2023), din care face parte expoziția Performing 89, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Contact: [email protected], www.institutulprezentului.ro