Fotbal ca Infrastructură pentru Democrație (F.I.D.)

Pentru al treilea an consecutiv, ᴄᴀꜱᴀ ᴊᴀᴋᴀʙ ᴛᴏꜰꜰʟᴇʀ vă invită în Piața Traian la o serie de evenimente deschise comunității, care să dea voce și să-i facă vizibili pe oamenii care trăiesc în cartierul Fabric. Este o sărbătoare a tuturor locuitorilor și prietenilor din cartier și o celebrare a diversității noastre sociale și culturale.

Pe durata a zece zile, propunem un spațiu de întâlnire în forma unui teren din gazon natural, ce deschide mai multe posibilități de reimaginare a spațiului public. În acest context am provocat mai multe asociații și platforme precum Teatru Basca, Asociația Simultan, Asociația Culturală Contrasens și alți invitați surpriză, să propună și să realizeze diverse activități și acțiuni culturale: teatru, film, mese comunitare, ateliere pentru copii, petreceri și altele.

Totodată, în cadrul proiectului se va organiza cea de-a treia ediție ꜰᴏᴛʙᴀʟ ɪ̂ɴ ᴛʀᴀɪᴀɴ (4 - 6 octombrie) – un campionat de fotbal amator între echipe mixte, non-profesioniste, formate din vecinele și vecinii cartierului Fabric. 𝙑𝙤𝙧 𝙥𝙪𝙩𝙚𝙖 𝙛𝙞 𝙤𝙥𝙧𝙞𝙩̦𝙞 𝙖𝙘𝙩𝙪𝙖𝙡𝙞𝙞 𝙘𝙖𝙢𝙥𝙞𝙤𝙣𝙞 𝙚𝙣-𝙩𝙞𝙩𝙧𝙚, 𝙙𝙞𝙣 𝙘𝙪𝙧𝙨𝙖 𝙡𝙤𝙧 𝙘𝙖̆𝙩𝙧𝙚 𝙘𝙖̂𝙨̦𝙩𝙞𝙜𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙘𝙚𝙡𝙪𝙞 𝙙𝙚-𝙖𝙡 𝙩𝙧𝙚𝙞𝙡𝙚𝙖 𝙩𝙧𝙤𝙛𝙚𝙪? Răspunsul pe teren.

Pregătiți-vă așadar pentru 𝓾𝓷 𝓷𝓸𝓾 𝓼𝓮𝔃𝓸𝓷 𝓕.𝓘.𝓓! Vă așteptăm!

grafică Diana Vlasa

F.I.D. (Fotbal ca infrastructură pentru Democrație) ia naștere în urma câștigării unui apel de proiecte site specific lansat de echipa bienalei de arhitectură BETA 2022, în piața Traian din cartierul Fabric, Timișoara. Este un proiect nominalizat la premiile European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2022, la Bienala Națională de Arhitectură 2023 și a luat premiul BIOM 2024.

F.I.D. își propune să aibe un impact favorabil asupra modurilor de abordare a teritoriului comun și asupra dezvoltării cartierului Fabric, prin impulsionarea dinamicii sociale locale, apartenența la cartier, întărirea relațiilor între micro comunități și a celor de vecinătate, promovarea identității locale ca parte a unui ecosistem urban, schimburile multietnice și culturale continue, laolaltă cu promovarea și valorificarea patrimoniului material și imaterial al cartierului.

+ Co-organizator: Asociația Minitremu. Cu sprijinul Asociației de proprietari Constantin Titel Petrescu nr.4

++ Parteneri: Asociația Simultan, Asociația Culturală Contrasens, Teatrul Basca, Scoala Gimnaziala nr.1, Sc ONETWO TAPROOM S.R.L

+++ Parteneri media: Timișoara Today, ISCOADA, Best of Timişoara

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.