În cadrul Bursei Energie!, artistul vizual Ștefan Curelici se va concentra asupra relației dintre individ și spațiul social, pe experiența cotidiană a individului în mediul urban și cum este, de fapt, influențat. Proiectul este unul de cercetare ca urmare a unor preocupări estetice personale ale lui Ștefan Curelici. Zilnic interacționăm cu spațiul social, însă rutina ne face să trecem cu vederea aspecte esențiale ale acestei interacțiuni. Cercetarea artistică pe care și-o propune Ștefan Curelici în cadrul Bursei Energie! este despre interacțiunea cu mediul care ne influențează. Artistul vizual va realiza o serie de lucrări care să reflecte reacția emoțională subiectivă la contactul cu spațiul social și care să problematizeze aspectele esențiale ale acestei interacțiunii. Specificul abordării va fi utilizarea motivului ruinei ca trop artistic central. Lucrările nu vor reprezenta în mod direct clădiri aflate în stare de ruină, ci vor integra elemente extrase din astfel de locuri și vor juxtapune aceste elemente peste imagini ale diverselor spații publice funcționale.
Spațiile vor fi alese prin investigarea mediului social din Timișoara. Ștefan Curelici mărturisește că a ales utilizarea ruinei, ca trop central întrucât ”considerăm că după cum afirmă Andrea Huyssen: un imaginar al ruinelor este esențial pentru orice teorie a modernității care vrea să fie mai mult decât triumfalismul progresului și al democratizării sau dorul de măreție trecută, dar și pentru că aspectul vizual al ruinelor evocă în mod sugestiv caracterul fragmentat și eterogen al societății contemporane marcată de dezvoltarea mediilor digitale și de efectele globalismului. Relevanța ruinei ca subiect de studiu în arta contemporană derivă din natura sa plurivalentă, dar și din caracterul său paradoxal. În acest sens, Brian Dillon definește conceptul de ruină ca: trop estetic care condensează imagini și idei din diferite genuri, ca o invitație la gândire și ca loc al sublimului. Astfel, prin introducerea acestui trop ne propunem să prezentăm o perspectivă originală asupra spațiul social local care să genereze reflexie asupra unor probleme actuale și care să ne facă să reconsiderăm relația pe care o avem cu acest spațiu.”.
Procesul de cercetare artistică va implica realizarea de schițe și fotografii în mediul urban. Materialul vizual va fi prelucrat prin tehnici de editare digitală în căutarea unei game cromatice expresive și a unei compoziții adecvate. Imaginile rezultate vor fi utilizate ca punct de pornire în vederea realizării unor picturii în ulei pe pânză. În cazul acestei serii de imagini, Ștefan Curelici va utiliză suporturi de mari dimensiuni pentru a spori impresia produsă asupra privitorului. Abordarea stilistică va îmbina tehnici tradiționale de reprezentare figurativă precum: utilizarea perspectivei liniare, construcția elaborată a formelor și redarea volumelor, crearea unei iluzii vizuale care are rolul de a evoca atmosfera locului și de a introduce privitorul în spațiul picturii, cu tehnici specifice artei moderne de obliterare a mesajului vizual. Această spargere a imaginii vizuale marchează imposibilitatea de cuprinde lumea în complexitatea ei într-o viziune unitară.