Organisma Sonora

Proiectul propus de Diana Miron în cadrul Bursei Energie! este un sound performance coral participativ care provoacă percepția și înțelegerea corului ca organism în mișcare, oferind noi înțelesuri muzicale prin expresiile vocale extinse. Abordarea  se va desfășura pe mai multe paliere, folosind topologii acusmatice, voci cu procesare electronică, înregistrări de teren transformate electronic, peisaje sonore narative și structuri armonice acustice complexe integrate în live performance, implicând simultan spectatorul ca parte a actului creativ. Organisma Sonora este despre un sentiment de apartenență la o structură (corală) mai mare, cufundarea participantului în straturi și texturi ale fenomenelor sonore.


Construit în trei acte cu durata totală de 40-45 minute, lucrarea reprezintă o formă de comuniune experiențială prin structuri vocale, provocând percepțiile societale ale imaginilor sonore periferice din afara limbii, transformând nuanțe emoționale, utilizând încărcătura electrică a discursului vocal spontan. Proiectul va oferi unui număr de 10 persoane posibilitatea de a participa vocal, prin lucrul în 3 ateliere de voce programate în perioada 20 august-10 septembrie (date flexibile) 2024, fiecare atelier cu durata de 4 ore. În cadrul sesiunilor de lucru, Diana Miron va familiariza vocaliștii (interpreți profesioniști sau neprofesioniști) cu limbajul și metoda mea vocală și va aplica apoi noțiunile învățate într-un performance cu public al lucrării Organisma Sonora.


Lucrarea vocal-corală electro-acustice va fi interpretată live, după 3 zile de ateliere intensive desfășurate cu participanții din Timișoara înscriși prin Open Call, indiferent de nivelul lor de experiență în domeniul muzicii vocale. Atelierele se vor desfășura în colaborare cu Asociația Simultan și cu Indecis - Artist Run Space, în cadrul Bursei de creație Energie! Dincolo de actul artistic, intenția Dianei Miron este de a stabili o conexiuni durabile între comunitatea artistică din Timișoara și cea din București, prin intermediul unei abordări artistice contemporane și experimentale în domeniul muzicii vocale.

Acest proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.