Vernisaj Jazz x TM x Viață 60-70-80

Proiectul „Jazz și viață socială în comunism” al Arhivei de Sunet explorează anul acesta bogata istorie a jazz-ului românesc în perioada socialistă. După o documentare a Festivalului de Jazz de la Sibiu în intervalul 1974-1989 și o expoziție recentă dedicată acestuia în același oraș, ne îndreptăm acum atenția asupra jazz-ului timișorean.

Cum s-a manifestat scena de jazz din Timișoara în perioada de dinainte de 1990?
Ce impact a avut asupra vieții sociale și culturale a orașului?
Care au fost conexiunile sale internaționale?

Printr-o experiență care îmbină o serie de discuții publice, materiale documentare din arhive personale, lucrări și instalații artistice, expoziția își propune să aprofundeze semnificația culturală și socială a mișcării de jazz din Timișoara și influența Festivalului de Jazz din Sibiu asupra scenei naționale de jazz.

Materiale documentare din colecțiile lui Ioan Băcălete, Marius Giura și Johnny Bota vor fi prezentate în cadrul expoziției construite în jurul poveștilor spuse de invitați de la microfoanele Arhivei de Sunet. Jazz x TM x Viață 60-70-80 este un eveniment work-in-progress, care se va alimenta continuu prin intervențiile ce vor avea loc în spațiul expozițional. Peisajul timișorean va fi completat de o serie de narațiuni vizuale din viața Festivalului de Jazz de la Sibiu. Un video al muzicianului Lucian Fabro rememorând, printr-un album ilustrat DIY, momentele importante, un grupaj de fotografii emblematice realizate de Fred Nuss și reinterpretate de artista Beatrice Arzoiu, o animație creată de artista Alexandra Zidariu, inspirată de o fotografie iconică a lui Horst Buchfelner, și o instalație audio-vizuală a fotografei Zeinab Zimmer sunt tot atâtea portaluri de decriptare a evenimentului central din jazzul românesc în perioada comunistă, cu ramificațiile sale către celelalte scene locale. Lucrarea artistei Oana Maria Pop, From East to East, trasează drumul Sibiu - Timișoara - Zagreb, locul din care show-ul TV al muzicianului croat Boško Petrović pornea, pe calea undelor, spre antenele timișorenilor, printr-o imagine ce coincide cu forma unui saxofon. Artista Sorina Vazelina îi aduce un omagiu marelui jazzman timișorean Richard Oschanitzky, sub forma unei instalații artistice, în dialog cu artistul Ionuț Dulămiță, care omagiază prezența feminină în jazzul românesc prin figura Aurei Urziceanu, colegă de scenă într-o perioadă cu ansamblul condus de Oschanitzky. 

-

Organizator: Centrul Dialectic

Parteneri: Uniunea Compozitorilor din Croația, Asociația Minitremu, Jazz Updates, Casa Artelor - Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

Parteneri media: Radio România Cultural, Scena 9

Proiectul „Jazz și viață socială în comunism” este dezvoltat de Centrul Dialectic și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiect cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor.

Parte din

Jazz și viață socială în comunism

Jazz și viață socială în comunism