Parte din evenimentul de deschidere a expoziției „Țara de foc”, la Kunsthalle Bega va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 12:00, o serie de discuții între curatorii expoziției, artiști și invitați speciali. Temele propuse sunt legate de cele abordate în „Țara de foc” și pornesc de la interesele, practicile și cercetările artistice ale participanților.
12:00 - 13:00 | Tur ghidat cu Cosmin Costinaș
13:15 - 14:15 | Ascensiunea și declinul mitologiilor naționale
Invitați: Chitra Ganesh, Nicoleta Moise, Ștefan Sava, Ion Dumitrescu, Ivana Mladenović
Moderator: Cosmin Costinaș
Artiști cu practici și experiențe diverse vor atinge subiecte cum ar fi sursele și proliferarea mitologiilor naționale, iluziile purității și unicității care stau la baza imaginării acestora, precum și modurile în care aceste fantasme au influențat unele dintre cele mai întunecate momente din istoria României și felul în care memoria acestora din urmă a fost construită.
14:30 - 15:15 | Discuție online cu Tony Chakar și Cosmin Costinaș
Artist care nu va putea participa personal la vernisajul expoziției din cauza agresiunii israeliene în Liban, se va alătura virtual pentru o discuție despre practica sa artistică, angajamentul său față de tradițiile scrierii de icoane ortodoxe și legăturile acestora cu alte istorii ale artei, precum și despre condițiile de viață și de muncă într-o stare de asediu care durează de zeci de ani.
15:30 - 16:30 | Strategii anticoloniale de vindecare. Rezistența culturii indigene din Tierra del Fuego
Cristina Zárraga în dialog cu Paz Guevara
În cadrul acestui dialog, Cristina Zárraga, autoare dedicată activării și transmiterii cunoștințelor indigene din Țara de Foc, va vorbi despre munca sa de revitalizare a culturii Yagán și despre unele dintre miturile comune comunităților din această regiune, inclusiv Selk'nam. Recunoscută pentru cartea sa „Cristina Calderón. Memorias de mi abuela Yagán” (Ediciones Pix, 2017), Zárraga va discuta cu Paz Guevara despre importanța confruntării cu narațiunile coloniale și, mai presus de toate, a conectării cu strămoșii indigeni și a creării de punți contemporane pentru vindecarea noilor generații.
16:45 - 17:45 | Practici artistice, istorie, natură și control
Invitați: Alex Bodea, Megan Dominescu, Loredana Ilie, Florin Bobu, Silvia Moldovan
Moderator: Florin Tudor
Artiștii invitați vor discuta despre lucrările și preocupările lor. Vor aborda — cu ironie, umor, sau implicare — aspecte ale istoriei, așa cum ni se arată ea, cu momentele sale de distorsiune și grație deopotrivă, precum și felul în care natura a fost imaginată prin explorările și manipulările umane.
18:00 - 19:00 | Istorii ale artei marginalizate și potențialul lor
Invitați: Robel Temesgen, Sana Shahmuradova Tanska, Mona Vatămanu, Alexandra Gulea
Moderator: Cosmin Costinaș
Pornind de la propriile practici artistice, de la contextele față de care se angajează și cu care interacționează, precum și de la viziunile asupra lumii asociate acestora, invitații vor explora modul în care anumite direcții artistice, genealogii și istorii ale artei, adesea marginalizate, pot fi folositoare în acest moment, caracterizat de multiplicitate epistemică și conflicte.
Proiectul „Țara de foc” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Programul cultural nu reprezintă neapărat poziția Primăriei Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi utilizate sunt responsabilitatea exclusivă a autorilor și a beneficiarului finanțării. Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabili pentru conținutul materialului și modul în care ar putea fi utilizat.
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă neapărat poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri instituționali: Muzeul Național de Artă a României, Muzeul Național Secuiesc, Muzeul Județean Mureș - Secția de Artă, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Academia de Studii Economice, Ambasada României în Republica Federală Democratică Etiopia
Parteneri: Samdani Art Foundation, Facultatea de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara, Galera Lutnița, Galeria Elba Benitez, Tang Contemporary Art, Galeria Vermelho, Kerber Verlag, Fundația Herczeg, PUNCH, Storm Sped
Parteneri media: Radio România Cultural, Revista ARTA, Zeppelin, Observator cultural, Modernism.ro, Propagarta, Contemporary Art, Renașterea Bănățeană, Agenția de Carte.ro
Sponsori: BEGA, PINTeam, VendTeam, Egeria, ELECS Group, Agape