Festivitatea de încheiere a proiectului All Schools Should Be Art Schools
Vineri 8 noiembrie vom desfășura festivitatea de încheiere a proiectului All Schools Should Be Art Schools. Festivitatea constă în prezentarea rezultatelor din practica arhitecturală a studenților de la FAUT (coordonați de arh. Bogdan Isopescu), prezentarea unor proiecte implementate la clasă și o mică gală de premiere a tuturor eforturilor celor implicați.
Proiectul și-a propus să aducă în atenția educatoarelor și învățătoarelor de la mai multe școli din Timișoara, diverse metode și practici de predare a artelor la copiii din ciclurile școlare și preșcolare. Pe lângă popularizarea conceptului pedagogic de mediu/spațiu de învățare (learning environment), proiectul a accentuat importanței educației artistice și prin artă în sistemul de învățământ public, aducând laolaltă exemple, studii de caz și conținuturi pedagogice actuale, testate și adaptate la nevoile copiilor de azi.
Prin acest instrumentar specific artelor, proiectul a propus formarea unor noi reflexe pedagogice, cu accent pe procese de învățare actuale și pe contexte fizice și spațiale ludice. Folosirea unor astfel de metodologii, încurajează noi modalități de a studia și învăța împreună. Titlul proiectului este dat de lucrarea „All schools should be art schools” – un manifest artistic realizat de Patrick Brill în 2016, prin care și-a propus semnalarea dispariției artelor din curriculumul național școlar. E un manifest ce subliniază că artele sunt un drept al omului.
Evenimentul este încheiat prin vizionarea și discutarea unor rezultate vizuale din ultima tabără Minitremu Art Camp #9, desfășurată în parteneriat cu Liceul de Arte Plastice din Timișoara, și o vizită la vernisarea expoziției „Portretul artistului ca profesor” Galeria Pygmalion, Casa Artelor din Timișoara) la invitația Deliei Popa & Nitei Mocanu (ART ROSA)
”All schools should be art schools” este un proiect propus de Minitremu și Brigita Onaca, în colaborare cu Babel Școală și Liceu - prima școală cu învățare experiențială din România, Scoala Generala Nr. 2 Timisoara, Scoala Generala Nr 6, Timisoara,Școala Gimnazială nr. 19 Avram Iancu Timișoara Timisoara și Gradinita Cu Program Prelungit Nr 23, Timișoara.
Grafica de Diana Vlasa
#celebrare
#cercpedagogic
#mediideînvățare
#planurideviitor
Acest proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.