Moma MoMA

Proiectul Moma MoMA este o călătorie inițiatică în lumea artei și a naturii, simultan, în care Bogdan Tomșa va îmbina explorarea mediului montan cu fondarea de instituții culturale efemere. Împreună cu trei artiști, un critic și un curator, Bogdan Tomșa își propune să pună în discuție ambiția de consacrare artistică în instituții culturale de renume, precum MoMA din New York. Bogdan Tomța împreună cu colaboratorii săi din proiect nu vor merge la New York, ci vor crea un muzeu improvizat în Munții Codru Moma, pe care-l vor documenta prin schițe, video și alte mijloace artistice.


Conceptul constă în crea o instituție culturală efemeră și improvizată în inima naturii, pe vârful cel mai înalt al Munților Codru Moma, în zona dintre județele Arad și Bihor, folosind tehnică land art și materiale perisabile prin care aceștia vor realiza intervenții in-situ. În acest fel, vor fonda o MoMA alternativă, o instituție care să îmbine arta cu peisajul natural într-un mod care pastișează o mare instituție și, de ce nu, chiar o reflectare asupra propriile ambiții de a face parte din aceasta. Echipa lui Bogdan Tomșa va fi  formată din Miki Velciov, land artist, Petrică Ștefan, artist abstract și Alex Boga, artist multimedia. Pentru expoziția care va fi realizată, ei vor colabora cu Miruna Robescu, critic de artă, și cu Ileana Selejan, curator.


Bogdan Tomșa împreună cu echipa sa vor lucra la ceea ce denumesc a fi arhitectura rudimentară a acestei instituții culturale, în pădure. Vor documenta video fiecare pas al procesului: de la explorarea spațiului și alegerea locului potrivit, până la fondarea și inaugurarea acestei MoMA improvizate, timp de două zile. Procesul le va oferi ocazia de a se inspira din natură, de a realiza video-uri, fotografii, schițe și de a dialoga despre emergența actului artistic între natură și instituții culturale de prestigiu. Prezența în natură îi va reconecta cu intenția creativă pură, departe de ambițiile succesului și recunoașterii din lumea artei. Vor interacționa cu localnici, îi vor intervieva despre regiune și atracțiile locale. Ca tehnici și mijloace de creație, vor folosi o cameră foto-video, un recorder, caietul de schițe și intervenția in-situ.

Acest proiect a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".