LILIANA BASARAB
Artistă în rezidență
Artist Talk
2 octombrie, 18:00, HEI — House of European Institutes
Galeria 1 a Bastionului Theresia, Strada Hector, Timișoara
Laborator Liliana Basarab x OMARA — Mara Oláh
26–29.09.2023, 14:00–15:30
link înscrieri: https://forms.gle/XJb1dq8yyVkMDAMS8
IP — Institutul Prezentului organizează ultima etapă din 2023 a programului de rezidențe dedicat cercetării și rediscutării unor lucrări create de la începutul anilor 1990 în România, Serbia și Ungaria, împreună cu contextele acestora, urmărind colectivele artistice (temporare) și inițiativele solitare ca soluții pentru noi gesturi, uneori utopice la vremea lor. Artista selecționată pentru rezidența din luna septembrie este Liliana Basarab, care cercetează creația artistei OMARA — Mara Oláh (1945–2020) una din cele mai cunoscute artiste Roma din Ungaria. Rezidența cuprinde o perioadă de cercetare, laboratoare, discuții și o prezentare informală în data de 2 octombrie 2023.
___
Artistă autodidactă, Mara Oláh a lucrat ca femeie de serviciu și a început să picteze la vîrsta de 43 de ani, după moartea mamei sale. Folosind arta ca instrument terapeutic pentru a depăși și a se împăca cu umilința, durerea resimțită de pierderea mamei sale, angoasa înstrăinării față de fiica ei și durerea fizică provocată de cancer, picturile ei arată traumele majore ale vieții ei. Umilința, sărăcia, vulnerabilitatea minorităților, soarta femeilor reprezintă teme centrale ale lucrărilor sale. A ilustrat scene din viața ei și și-a rezumat gîndurile și sentimentele în mesaje înscrise pe suprafața imaginii. Picturile și desenele ei prezintă de obicei întîmplări reale și includ inscripții poetice pentru a evidenția starea ei emoțională. În 1993, a creat Mara Gallery în apartamentul ei din Budapesta, prima galerie privată de artă Roma din Ungaria.
Procesul de cercetare pe care artista Liliana Basarab îl deschide celor interesați și interesate să i se alăture, de preferință femei (studente/studenți, profesoare/profesori, artiste/artiști, amatoare/amatori de artă, membre/membri ale/ai comunității Roma și alte minorități), este inspirat de lucrările Marei Oláh și de subiectivitatea lor profund personală. Artista este interesată în special de modul de explorare a intimităților, mai ales în contrast cu lumea artei actuale din ce în ce mai cinică și impersonală, lipsită de experiențe directe și netrecute printr-un filtru obiectiv. În procesul de lucru și cercetare pe Liliana Basarab o interesează posibilitățile de creare a unor spatii de întîlnire cu ceilalți (similar cu Galeria Marei), dar și de spațiu personal de exteriorizare a angoaselor si a vulnerabilităților femeilor.
Liliana BASARAB (n. 1979) este o artistă vizuală care lucrează în București, care și-a început cariera la Iași, la începutul anilor 2000. Practica ei artistică este implicată social și funcționează adesea ca o reflecție asupra reprezentării. Este interesată de problematicile de gen și lucrează în diverse medii precum ceramică, sculptură, textile, desen, performance, video, educație. Face parte din colectivul care organizează Premiile Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei.
Lucrare Mara Oláh: “Mara s-a mutat la Gönyü, nimeni nu a ajutat” (1996), Colecția Muzeului Ludwig, Donație European Roma Culture Foundation, 2013
Echipă rezidențe Collegium septembrie 2023: Ștefania Ferchedău, Bianca Băilă, Tamina Bojoancă
Vizual: Sebastian Pren
___
IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Proiectul „Uncensored Act”, căruia îi este asociat programul de rezidențe, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Programul de rezidențe COLLEGIUM este organizat în cadrul proiectului „Uncensored Act”. Parteneri: HEI — House of European Institutes, EUNIC — rețeaua institutelor culturale ale statelor membre UE din România.
Contact: [email protected], www.institutulprezentului.ro