Ecoul Sinagogilor: Alexander Bălănescu, Nicholas Holland și Emanuel Pusztai

Asociația Pantograf continuă să aducă în prim-plan poveștile și emoțiile care însoțesc sinagogile, spații sacre bogate în mister și tradiție, prin cel mai nou proiect - Ecoul Sinagogilor.

Proiectul este o continuare a programelor derulate până acum - Sunetul Sinagogilor, Rapsodii pe teme românești și Poveștile Sinagogilor - care au vizat documentarea poveștilor sinagogilor, conștientizarea importanței acestor lăcașuri de cult, precum și integrarea lor într-un circuit regional și național, prin crearea unei legături între patrimoniul material și imaterial.

Astfel, între 4-7 septembrie, ne bucurăm să vă invităm într-o călătorie muzicală, în Banat și Arad, inspirată de ritualurile și practicile ciclului vieții evreiești. Lucrările muzicale prezentate în cadrul turneului sunt piese noi și aparțin compozitorului și virtuozului viorii Alexander Bălănescu, care a colaborat îndeaproape cu prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai.

Program: Alexander Bălănescu (vioară), Nicholas Holland (violoncel) și Emanuel Pusztai (voce) 

  • Miercuri, 6 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Reșița
  • Joi, 7 septembrie, ora 17 | Sinagoga "Beit El" din Caransebeș
  • Joi, 7 septembrie, ora 20 | Sinagoga Neologă din Lugoj

Accesul la concerte este gratuit și nu necesită înscriere în prealabil.

Proiectul „Ecoul sinagogilor” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul este inclus în programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEJP (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) și în România de Fundația Tarbut, co-finanțat de Uniunea Europeană.
 
Parteneri: Comunitățile Evreilor din Timișoara, Arad, Reșița și Lugoj, Facultatea de Muzică și Teatru – Universitatea de Vest Timișoara, Institutul Francez din România – Timișoara.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

Ecoul Sinagogilor

Ecoul Sinagogilor