Ceau, Cinema! este un festival de film dedicat cinematografiei europene şi care are loc în mod tradiţional la mijlocul lunii iulie la Timişoara. Festivalul a început în 2014, cu o ediţie-pilot, iar de atunci a devenit un reper pe agenda culturală a oraşului.
Festivalul Ceau, Cinema! se desfăşoară timp de cinci zile, în perioada 17 - 21 iulie, în mai multe spaţii din Timișoara, cinematograful Timiș și Victoria, Grădina de Vară Capitol, Piața Traian, Faber și Casa Artelor. Programul cuprinde în jur de 40 de filme, împărţite în diverse secţiuni: Competiţia (dedicată filmelor realizate de cineaşti din ţări care au minorităţi tradiţionale în Banat), retrospective și focusuri asupra unor cineaști europeni de renume, Filme de Grădină, Filme bănăţene (dedicată cineaştilor din Banat), Ceau, Junior! (dedicată copiilor), atelierul Ceau, Cineva!, Doc-minică (dedicată documentarelor), Proiecţii speciale, discuții cu cineaștii invitați și trei expoziții inedite.
În perioada premergătoare festivalului, începând cu luna mai, avem o serie de proiecții de warm-up, în care prezentăm cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini. Sunt cinci filme reper, care se pot vedea pentru prima dată la Timișoara, pe marele ecran, în versiuni restaurate după ultimele standarde. Această retrospectivă este organizată în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti.
După atmosfera încinsă din perioada festivalului urmează o nouă serie de proiecții, de data aceasta de cool-down, dedicată marelui cineast Victor Erice, un maestru al cinematografiei spaniole. Aceste proiecții vor avea loc în perioada septembrie - octombrie 2024, la Cinema Victoria și Cinema Studio și vor fi organizate cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România.
De asemenea, festivalul organizează ateliere, dezbateri, masterclass-uri, întâlniri cu cineaşti, expoziţii, lansări de carte.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.
Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România.
Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri internaţionali: Festivalul de Film Tribute to a Vision (Slovenia şi Italia), Proiectul Floor Plan Croissant (Bulgaria).
Sprijinit de: Asociaţia Marele Ecran, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Cinema Timiş, Cinema Victoria, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cărtureşti Timişoara, La Două Bufniţe, Cartea de Nisip, Animest, Ibis Timisoara City Center, Porsche Timişoara, Ovride, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Arhiva de Filme din Ungaria, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), Social Fabrics Research Lab (FabLab), Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, F-Sides Cineclub, Eventbook, Auăleu, Crama Aramic, Pulcinella, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Claudia Roşu.
Parteneri media: Gen, revistă, Zile şi nopţi, Films in Frame, West City Radio, CineFan, Tributary Stu, În Bine.