Participarea este gratuită!
Atelier susținut de Mimi Ciora
Locuri disponibile: 15, dintre care 8 locuri sunt rezervate comunității ucrainene din Timișoara.
Înscrieri prin e-mail, la [email protected] până pe 6 septembrie.
Atelierul se adresează tinerilor cu vârsta peste 16 ani.
Pe 7 septembrie, artista Mimi Ciora invită tineri timișoreni și ucraineni la un atelier de confecționat FANZINE: „Șoapte în întuneric”.
Atelierul face parte din programul „Care-i faza cu arta contemporană?”, inițiat de Rezidența9, prin care își propune să apropie publicul tânăr de practici și narațiuni artistice recente. Adresat în mod special tinerilor, „Care-i faza cu arta contemporană?” creează o experiență culturală interactivă și să contribuie la formarea unui nou public, curajos, reflexiv și cu spiritul critic alert.
Mimi Ciora va explora cu tinerii participanți sentimentul de frică, temerile, anxietățile și originea lor, discuția pornind de la expoziția de fotografie de război expusă în prezent la HEI.
Rezultatele discuției vor fi transpuse în paginile unui fanzin.
Un fanzin este o publicație independentă, realizată de obicei într-un număr limitat de exemplare, care oferă creatorilor libertatea de a se exprima într-un mod personal și neconvențional. Fanzinele sunt adesea produse manual, folosind tehnici diverse de tipărire, colaj, desen sau scriere de mână. Ele pot aborda orice temă, reflectând adesea pasiunile și preocupările celor care le creează. De-a lungul timpului, fanzinele au devenit un mijloc puternic de comunicare și explorare creativă, un loc în care ideile și emoțiile pot fi împărtășite într-un mod intim și sincer.
Detalii despre atelier:
„Șoapte din întuneric” este un atelier de creație în care vom explora frica – o emoție profund umană, ce poate fi declanșată de variate experiențe și contexte. Atelierul este un spațiu sigur de introspecție și exprimare în care se discută despre ceea ce ne înfricoșează, despre temerile noastre cele mai ascunse și despre cum le putem transforma în artă.
Participanții vor fi invitați să scrie un text scurt, un exercițiu de scriere creativă ce reflectă fricile lor personale. Pentru a ajuta la procesul de scriere, începem cu câteva exerciții interactive menite să deschidă discuția și să inspire reflecție. Fiecare text va fi apoi însoțit de o imagine creată de participanți, fie că este vorba despre o ilustrație, un desen, un colaj sau orice altă formă de expresie vizuală care rezonează cu tema.
Rezultatele acestui atelier vor fi adunate într-un fanzin colectiv, un document artistic care va captura emoțiile și gândurile participanților, oferind un răspuns creativ și personal la subiectul fricii.
Rezidența9 este un centru cultural din București, coordonat de Fundația9, fondată de BRD – Groupe Société Générale și partener strategic al EUNIC România în cadrul HEI.