Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara s-a alăturat campaniei „Artiștii pentru artiști”, o inițiativă caritabilă a Uniunii Teatrale pentru susținerea artiștilor în situații precare. Cumpărând bilete la spectacolul „1978” din 27 martie 2024, puteți ajuta artiștii suferinzi, toate veniturile din bilete fiind redirecționate în scop umanitar.

Spectacolul „1978”, regizat de Tomi Janežič din Slovenia, a fost nominalizat recent pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună scenografie de teatru (scenograf: Branko Hojnik) în 2023, la Premiile UNITER. Acțiunea urmărește viața de zi cu zi a unei familii în anii 1970 din România comunistă, dar în același timp face o punte în timp până la Primul Război Mondial și soarta soldaților de pe frontul din Italia.  Dramatismul este accentuat de cele trei spații diferite în care se desfășoară cele trei acte ale spectacolului, într-o clădire care a stat zeci de ani nefolosită – fosta Facultate de Hidrotehnică a Politehnicii (Ghirodei 32). Dincolo de a fi o lecție despre istorie, „1978” vorbește despre traume transgeneraționale, despre povești de familie nespuse și firele invizibile care ne leagă într-o istorie ciclică a umanității. Nu întâmplător, reprezentația „1978” din cadrul campaniei „Artiștii pentru artiști” a fost programată în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. Mesajul care va fi citit înainte de spectacol în aparține lui Jon Fosse, dramaturg norvegian: „Războiul este o agresiune împotriva a ceea ce se află în adâncul nostru, al tuturor, împotriva acelui ceva unic. Şi este totodată o agresiune împotriva artei, împotriva a ceea ce se află în adâncul oricărei arte.

Ultimele bilete la „1978” se pot lua de la casa de bilete a teatrului între orele 13 și 19, sau online: https://ticket.tm-t.ro/ro - transportul cu autobuzul la Hală fiind asigurat de teatru.

Spectatorii cu biletele având transportul inclus sunt rugați ca în zilua de 27 martie cel târziu la ora 16.20 să fie prezenți în stația de autobuz de lângă Spitalul Militar (vizavi de Piața 700), de unde organizatorii vor asigura transport cu un autobuz până la locație (fosta Facultate de Hidrotehnică - Aleea Ghirodei nr. 32). 
Se poate veni și cu mașina personală direct la spectacol, în acest caz trebuie avut în vedere că în fața clădirii există parcare cu un număr limitat de locuri.

După spectacol, toți cei care doresc, pot reveni cu același autobuz în zona centrală a orașului. Accesul în autobuz se face doar cu biletul de spectacol. De reținut că biletele se pot emite doar la teatru și online, nu și la locație. 

Spectatorii sunt rugați să poarte haine confortabile și călduroase, deoarece spectacolul durează aprox. 5 ore (cu 2 pauze), iar sălile pot fi încălzite doar până la o anumită temperatură. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Part of

1978

1978