Antonin Artaud. Familia Cenci | UNITER Awards Gala 2023

Gala Premiilor UNITER 2023 prezintă la Timișoara producțiile nominalizate la categoria cel mai bun spectacol al anului 2022. Un gând care, în sfârșit, prinde contur în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

În perioada 7-10 iunie 2023 trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022, nominalizate la premiile UNITER, sunt prezentate publicului din Timișoara. Reprezentațiile sunt urmate de sesiuni Q&A.


  • 8 iunie, ora 19.00 & 9  iunie, ora 16.00, Fabrica de Decoruri a Teatrului Național, (str. Paul Morand nr. 9, în Parcul Industrial Freidorf), deschisă în premieră ca spațiu de spectacol, cu această ocazie:

„Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Cenci și timpul regăsit
Artaud e un autor pentru tineri. Un romantic al renașterii, un incendiar în așteptare de miracol, asemeni marilor nemulțumiți ca Byron sau Büchner la început de viață. (…)
Cenci e piesa unui sfâșiat. E eșecul unui Icar…și mare satisfacție îmi produce apariția ei neașteptată pe scena ieșeană. Uitată altundeva, aici ea reînvie. Gest reparator unic. Titlul cărții lui Artaud, Le théâtre et son double, teatrul și dublul său a rămas îndelung enigmatic. Acum am înțeles că, el, marele inchizitor a fost totodată și marele amant al scenei. Inversînd convingerea generală, Artaud a făcut din «viață» dublul teatrului, centru vulcanic a cărui energie invită să ne irige viața. Din «iubire și neiubire de teatru» asociate i-a provenit credința nemăsurată în regenerarea lui. Și de aceea tinerilor, mai mult ca oricui, le e necesar. Cum mi-a fost și mie odată. Revolta e o mărturie a începutului…un optimism. Și amintirea ei, o consolare actuală. (George Banu)


Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză

Detalii despre spectacole găsiți pe site-ul www.uniter.ro (https://www.uniter.ro/gala-premiilor-uniter-2023-spectacolele-nominalizate-la-categoria-cel-mai-bun-spectacol-al-anului-2022/) și pe site-ul partenerului și gazdei noastre, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, https://www.tntm.ro/.

GALA PREMIILOR UNITER 2023 este un Proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023

Part of

Gala Premiilor UNITER 2023

Gala Premiilor UNITER 2023