Așteptându-l pe Brâncuși #2

Dacă e JOI, e Expoziția de 3 ore: 20 de etnosculpturi din artefacte vechi care prefigurează lumea formelor lui Brâncuși vă așteaptă cuminți, între orele 19:00-22:00, în Piața Unirii, lângă monolitul din fața muzeului. Cu ele, și trei sperie-ciori de trei metri.
 
Așteptându-l pe Brâncuși în prima joi, am întâlnit mulți, foarte mulți oameni dornici să-l aștepte împreună cu noi. Unii dintre ei nu știau că expoziția Brâncuși va veni la Timișoara. Alții, nici măcar nu auziseră de Brâncuși. Celor mai mulți, etnosculpturile șe amintesc de copilărie, de bunici și le stârnesc povești. Așa că unii dintre ei au rămas trei ore cu noi, Așteptându-l pe Brâncuși. Așa, am știut o dată în plus că este important și bine să fim aici, în stradă, cu etnosculpturile. La final, am bătut jucat Sperie-ciorile și am bătut etno-toacele.
 
În avanscena expoziției Brâncuși la Timișoara, artistul vizual Mihai Donici inaugurează un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 5 luni și va cuprinde expoziții de 3 ore la monolitul din Piața Unirii, în fiecare joi, între orele 19:00-22:00. Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite.

Vor fi expuse săptămânal, outdoor, câte 20 de etnosculpturi de medii și mari dimensiuni și ”Sperie-ciori” - rapel la motive din mitologia populară română – etnomarionete uriașe, de 3 m, precum și 5 toace de mână, într-un performance vizual-sonor. Conceput ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul spontan fiind invitat să bată toacele și să mânuiască ”sperie-ciorile”. Expozițiile au și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziției Brâncuși din toamna acestui an.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Part of

Waiting for Brâncuși

Waiting for Brâncuși