Așteptându-l pe Brâncuși #7: OPT COLOANE

8 coloane vă așteaptă la monolitul din Piața Unirii, în cea de-a 7 seară de joi Așteptându-l (cu noi) pe Brâncuși! Să redescoperi, cu nostalgie și curiozitate, fragmente obiectuale din trecutul personal și al familiei/comunității tale, să reconstitui istoria lor în istoria ta personală, să le integrezi, estetic, în lumea formelor lui Brâncuși, duce la o revalorizare a acestor artefacte și, invariabil, la dorința de a le salva și cuprinde, într-un fel nou, în viața de astăzi.
 
În avanscena expoziției Brâncuși la Timișoara, artistul vizual Mihai Donici inaugurează un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 5 luni și va cuprinde expoziții în Piața Unirii, în fiecare joi, între orele 20:00-22:00.
 
Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite. Conceput ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul spontan fiind invitat să bată toacele și să mânuiască ”sperie-ciorile”. Expozițiile au și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziției Brâncuși din toamna acestui an.
 
”Rădăcinile artelor vin din culturi tradiționale pe care artiști geniali le aduc din arhaic în Avangarda contemporană. Arta africană, dar și arta spațiului carpatic prin coerență și unitate, ne pot oferi accesul în universal pe care, prin sinteze originale, Brâncuși l-a reușit. Îl putem înțelege dacă ne înțelegem tradiția profundă”- dr. arh. Mihai-Corneliu Donici
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Part of

Waiting for Brâncuși

Waiting for Brâncuși