Drink or Die & HAOS @mal

La sfârșitul acestei luni ne strângem iar pe Mal, ne bucurăm de cel de-al doilea eveniment Ecluze pe Bega din acest an și sărbătorim așa cum știm noi cel mai bine, cu muzică pe vapor!
Pe 27 iulie, la ceas de seară, Barja ne e din nou scenă iar malul tribună, aducem în fața voastră două trupe care vă vor face o injecție cu energie!
 
Accesul la eveniment este liber, ba chiar încurajat. 
____________________________________________________
  • 20.30 - 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 𝗼𝗿 𝗗𝗶𝗲
https://www.facebook.com/benddrinkordie
De la ora 20.30 încing chitările - dar și pe voi - prietenii noștri sârbi de la Drink or Die, la a doua prezență pe malul Begheului, cinstind legătura unică pe care o avem cu vecinii noștri dintotdeauna.
Drink or Die s-a înființat în vara anului 2002 ca un act de revoltă împotriva sistemului, corupției și a societății defecte din Serbia. Bineînțeles, și ca un act de iubire pentru muzica punk. Primele explorării au avut loc în anul 2000, la acea vreme, componența trupei fiind următoarea: Malba (voce), Živa (chitară), Kecman (bas) și Jani (tobe). Trupa cânta muzică punk-hardcore, iar de la început activitatea acesteia s-a concentrat în principal pe coveruri ale melodiilor cunoscute, cu câteva piese originale. Repetițiile se desfășurau în funcție de posibilitățile membrilor, iar în timp s-a alăturat un alt vocalist, Miroslav Sporin.
Au trecut mulți chitariști prin componența trupei până când s-a format echipa finală, care acum este alcătuită din: Vladimir Malbaški și Miroslav Sporin (voce), Dejan Janečka (tobe), Marko Kecman (bas), Lazar Sporin (chitară) și Petar Petković (chitară solo). Putem spune că trupa are 20 de ani de activitate în spate, cu concerte independente, concerte mari și participarea la diverse festivaluri.
Băieții au cântat alături de multe trupe, printre care The Exploited, Last Resort, Ministry, Siberian Meat Grinder, precum și unele trupe punk celebre din Serbia, cum ar fi Ritam Nereda și Atheist Rap.
____________________________________________________
Una dintre formațiile legendare ale Timișoarei, născută în 1991 din iureșul post-decembrist, HAOS are de o viață o atitudine anti-sistem, care cadrează perfect cu ceea ce este orașul nostru. HAOS e mai mult decât o trupă, e un grup de atitudine politică și socială.
Dar îi lăsăm mai bine pe ei să vorbească despre cum s-a născut HAOS:
 
❝ Era cândva prin '91, într-o atmosferă de debandadă totală. Era haos.
Tocmai trecuse cruciada minerilor, în țară toata lumea era nemulțumită. Primise poporul salam, dar prețurile urcau spre cer grabindu-se mai rău ca echipa Ferrari spre finish. Muzical, țara moștenea șabloanele rock comuniste și mascaradele festivalurilor concurs gata manevrate. Înainte au existat vreo două valuri de punk în Timișoara, unul pe la începutul anilor '80 și altul la sfârșitul acelorași ani, dar niciun val nu a adus cu el și o formație, doar ascultători.
Noi eram un grup de indivizi care făceam parte din al doilea val și frecam menta cât era ziua de lungă la cafeneaua Țărăniștilor de langa Primăria Veche. Nu din vreun motiv politic, ci pur și simplu pentru că turcul Ali făcea o cafea tare bună și ieftină. Aici ne strângeam și încercam să punem la cale ceva, orice. Am reușit să creăm Mișcarea Underground din Timișoara. Aveam gânduri mari… eram optimiști… naivi…
Eu eram un ins care voia să-și facă o trupă dar nu prea știam cu cine și cum. Era nevoie de o trupă care să fie directă, să spună lucrurilor pe nume. Erau multe trupe comerciale, și mai târziu au apărut altele, care au pornit cu o idee și mai apoi au căzut în patima banului, comerțului, după cum ne-o arată evoluția timpului. S-au vândut, pretinzând că sunt pe față.
Într-o seară care promitea să fie la fel de vidă ca și celelalte pe care le trăiam în acea perioada, iată ca vine un individ (nu mai țin minte cine) și ne anunță cu satisfacție în vene și cu ochii inrositi la gandul alcoolului, că știe un chef la care ne poate lipi pe toți. Ce mai tura -vura, am ajuns la chef. Cand intru, lume beata, fum de-l puteai tăia cu cuțitul, vacarm. Dau o tură sa vad cu cine pot linge niște beri și vodci. Într-o cameră era un grup de oameni în mijlocul cărora un individ grăsuț filosofa, mort de beat, ceva neinteligibil despre anarhie și chestii din astea. I-am lăsat și am mers mai departe, până când am întâlnit un tip care era la un pas de comă alcoolică și am hotărât să ne retragem în baie, unde ne-am băgat în vana goală și am băut acolo până dimineață, cu picioarele atârnând pe marginea căzii.
La cheful asta a reieșit că filosoful beat din cameră și alcoolicul din vană, forjează ceva ”muzică” într-un beci. În ziua următoare i-am vizitat în beciul unde repetau: filosoful beat scotea niște sunete ca din drujbă dintr-o chitară cu alură de roată de rezerva de Trabant, iar alcoolicul din vana bătea niște tobe (pe care, cică, le furase de pe undeva), de ar fi stârnit invidia oricărui siouxsie care ar fi vrut să aducă ploaia.
Văzându-i mi-am zis: "ăștia-s oamenii mei".
Așa a apărut prima trupă de punk din România, care mai târziu a luat numele de HAOS. ❞
HAOS înseamnă azi:
○ Andrei Racolța - voce, chitară
○ Arthur Ionescu - bass
○ Ovidiu Mihăiță - tobe
Foști membri sau oameni care au influențat parcursul grupului: Dan ”Nexantes” Nichici (Terror Art), Cristi ”Mashi” Miclea (Implant pentru Refuz), Adi ”Tzavă” Iacob (Implant pentru Refuz), Adi ”Floyd” Pârâianu (Persona), Arthur Ionescu (Nomansband), Ritchie Alznauer (Nomansband), Sergiu Popovci (Stone Fiction), Lorand Balla, Mircea Stamen, Ioan Codrea.

Part of

Ecluze pe Bega 2024 / Timișoara – Port cultural

Ecluze pe Bega 2024 / Timișoara – Port …