Eréndira&bună-sa/replayed

Asociația Culturală Arte-Factum a împlinit 15 ani, pe care-i celebrează cu cel mai longeviv spectacol de teatru al său: Eréndira&bună-sa/replayed, miercuri, 29 noiembrie 2023, de la ora 19:00, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara. Spectacolul regizorului Levente Kocsárdi se află la a patra sa versiune scenică și a avut premiera în aceeași sală, în urmă cu 6 ani, în noiembrie 2017, generând un adevărat  fenomen în existența Companiei de teatru independent Arte-Factum, cu spectatori care au continuat să vină la toate reprezentațiile spectacolului, în toți acești ani.

Rezultat al celui mai longeviv Laborator de introspecție teatrală  al  regizorului Kocsárdi Levente,  inspirat de  opera scriitorului Gabriel García Márquez, spectacolul  Eréndira&bună-sa/replayed este a patra versiune scenică în programul companiei independente Arte-Factum. Din 2017 până acum, cele 6 roluri ale spectacolului au fost interpretate, în distribuții succesive, de 20 de tineri actori. 

Versiunea actuală a spectacolului îi are în distribuție pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Alexandru Romescu, Flavius Ichim, Bogdan Alexandru Popescu.

Eréndira&bună-sa/replayed propune subiecte acute, sensibile, vulnerabile, ale lumii contemporane. ”Este o alegere importantă și emoționantă pentru noi să celebrăm cei 15 ani cu Eréndira&bună-sa, acest spectacol-fetiș al companiei noastre de teatru independent, care a dat sensul acestor ani și a generat un fenomen și o comunitate: avem spectatori care au venit la fiecare reprezentație a acestui spectacol, în toți cei 6 ani de la premieră, și au continuat să aducă alți spectatori. Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și sincer despre abuz și traumă, despre cât și cum implici în practica teatrală experiențe personale dureroase, despre condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între realitate și acest joc cu focul, pe linia fluidă dintre viață și teatru. Vorbim despre una dintre cele mai monstruoase forme despre abuz, căci exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre efemeră; dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o devianță atroce a lumii actuale. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității. Eréndira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru-militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri și  talentați, care au avut curajul și dorința de a explora teritorii fragile ale parcursului lor personal și teatral. ” - Levente Kocsárdi, regizor.

Eréndira&bună-sa/replayed este o producție a Companiei independente Arte-Factum. Regia: Levente Kocsárdi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie&adaptare: Simona Donici; video: Sorin Mocan; light-design: Gido Zoltán; sound-design Sebastian Bayer. Spectacolul este jucat în limba română.

Spectacolul Eréndira&bună-sa/replayed – 15 ani de Arte-Factum se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023.

The project is part of the national cultural programme "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the Inside Timișoara 2023 programme, implemented by the Center for Projects Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the budget of the Ministry of Culture.

Part of

Nocturnalii Inside 2023 – Platformă teatrală independentă, ediția a VII-a

Nocturnalii Inside 2023 – Platformă teatrală independentă, ediția …