Ethnicity Festival, 22nd Edition

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș prin Programul Național ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, organizează cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etiniilor în perioada 17-18 iunie 2023 la Muzeul Satului Bănăt̗ean din Timis̗oara, str. Avram Imbroane, nr.1.

Sârbi, bulgari, evrei, maghiari, rromi, ucraineni, slovaci, germani și machedoni vor recrea atmosfera Banatului de altădată la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș, propune două zile de folclor autentic românesc și al etniilor bănățene, costume tradiționale frumos conservate și restaurate, multă voie bună și bucurie la un eveniment, în care de peste 20 de ani sărbătorim multiculturalitatea și convivialitatea spațiului bănățean.

Festivalul Etniilor debutează sâmbătă, 17 iunie 2023, la ora 18 cu o paradă a etniilor: germană, ucraineană, sârbă, aromână și rromă, urmat de un spectacol de muzică și dansuri în care se regăsește conservată identitatea Timișoarei, un oraș cosmopolit și cu tradiții multiculturale.

Din Republica Moldova este invitat Ansamblul Folclorc din Nisporeni.

Invitatul special al serii este Damian&Brothers. Damian Drăghici, compozitor și interpret, este un nume cunoscut în peisajul muzical național și internațional. A cântat alături de Joc Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy, Zucchero, în cadrul turneului european ”Night of the Proms Tour” din 2004 și 2006. În 2006 a cântat alături de Nigel Kennedy, la concertul ”Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală. Din 2006 este liderul proiectului Damian&Brothers, cu care a scos 2 albume ”Magdalena” și ”Romaniac” și a susținut peste 600 de concerte. Muzica Damian&Brothers îmbină stiluri muzicale diferite cu un mesaj puternic împotriva discriminării etnice.

Festivalul Etniilor continuă duminică, 18 iunie 2023, la ora 18 cu parada etniilor bulgară, maghiară, evreiască și slovacă, urmată de un spectacol plin de culoare și pasiune pentru muzica și dansurile tradiționale. În recital este Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi: Zorica Savu, Ghit̗ă Călt̗un Brancu s̗i Ciprian Roman. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Ros̗ca, iar coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândus̗a s̗i Nicolae Stănescu.

Prezintă Felicia Stoian.

Accesul este gratuit

Eveniment finant̗at din bugetul Consiliului Judet̗ean Timis̗ prin Programul Cultural al Candidaturii Programului Nat̗ional "Timis̗oara Capitală Europeană a Culturii 2023."

Part of

Festival of the Ethnicities

Festival of the Ethnicities