Monoloagele solitudinii #7

”MONOLOAGELE SOLITUDINII” #7: 21 decembrie, ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1) , spectacol în limba română, cu supratitrare în engleză.
 
IN MEMORIAM MÀTRAY LÀSZLÓ
 
Compania de teatru independent Arte- Factum încheie stagiunea Nocturnalii inside 2023 cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.
 
Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt? - sunt câteva dintre întrebările pe care le pune spectacolul regizorului Levente Kocsárdi.
 
Ultimul spectacol #artefactum în 2023 va fi dedicat amintirii actorului Mátray Làszló, a cărui viață a fost o sursă de inspirație pentru Monoloagele solitudinii.
 
Stagiunea independentă Nocturnalii inside 2023 este un proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
 
Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății, spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey, Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer Werner Fassbinder.

” Monoloagele solitudinii compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe pe o insulă urbană, așa cum sunt milioane de alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tau, la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților. Iar pentru că singurătatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altădată, am ales să vorbesc despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, duioșie, ironie și sarcasm ” - Levente Kocsárdi, regizor.
Alături de actrița Fall Ilona (83 de ani), distribuția reunește actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș.
 
Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect: Mona Donici (dramaturgie), Anca Stoica (coregrafie), M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).
 
”Monoloagele solitudinii” este un spectacol produs de Compania de teatru independent Arte-Factum (rezervări: 0752111807). Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023. 
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii. Parteneri sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara.

Part of

Nocturnalii Inside 2023 – Platformă teatrală independentă, ediția a VII-a

Nocturnalii Inside 2023 – Platformă teatrală independentă, ediția …