PLAI 18 | TIMISIEN

TIMISIEN – Architecs of Air by Alan Parkinson prezentat de UniCredit Bank

Mereu cu gândul la orașul care i-a fost gazdă, în perioada 8 - 10 septembrie, PLAI va prezenta proiectul TIMISIEN (nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara), o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1375mp. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa. În stadiul inițial, structura avea 21 de domuri, dar acum a fost extinsă la 23 de încăperi, reprezentând anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Mediul pneumatic al luminarium-ului, în puritatea sa organică, oferă un recipient utopic ce conține strălucirea radiantă și nuanțele subtile ale luminii. Prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, vizitatorii se vor putea deplasa într-un mediu de culori saturate, într-o lume diferită de cea normală, cotidiană, însoțiți de un peisaj sonor senzorial blând. Experiența poate fi comparată cu o plimbare printr-un vitraliu, cu o stație spațială futuristă sau cu a fi în interiorul unei creaturi gigantice, care respiră organic.

Ulterior prezentării la Timișoara, TIMISIEN va purta povestea Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023 către toate cele 5 continente fiind forma fizică a sintagmei  “Lumină peste granițe” și o moștenire internațională a acestui an.
 
Detalii participare:
  • Copiii sub vârsta de 16 ani trebuie să fie însoțiți de un adult
  • Pantofii se vor lăsa în zona de recepție a luminariumului
  • Nu exista restricții de timp cu privire la timpul petrecut în TIMISIEN, însă sugerăm 20 de minute ca timp maxim, pentru a permite intrarea altor vizitatori în luminariu
PLAI 18 este un proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Acţiunea este finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Part of

PLAI 18

PLAI 18