Proiecție: Losing Ground (1982) • Audiție text: Ilinca Mănescu

Publicul timișorean este invitat, să participe miercuri, 24 mai, la proiecția primului film din sezonul F-SIDES Cineclub – Flip the script! proiectat în oraș, Losing Ground (regia: Kathleen Collins, 1982), de la ora 20:30, la Cinema Victoria.

Proiecția filmului va fi precedată de o audiție a textului scriitoarei Ilinca Mănescu, care răspunde în scris filmului Losing Ground.


Losing Ground (regia: Kathleen Collins, 1982)

Unul dintre primele lungmetraje de ficțiune semnate de o cineastă afro-americană, filmul independent Losing Ground este povestea unei căsnicii în criză.

Sara (Seret Scott) predă filozofie la New York City College și scrie o lucrare despre istoria experienței extatice în artă și religie. Când Victor (Bill Gunn) reușește să vândă unul dintre tablourile sale expresionist-abstracte unui muzeu important, cuplul închiriază o casă de vacanță în afara orașului. Mutarea pe perioada verii se dovedește a fi dăunătoare pentru Sara atât pe plan profesional, cât și emoțional. Îndepărtată de scopurile ei și ignorată de partener, ea acceptă să joace rolul principal într-un film coregrafic studențesc bazat pe balada „Frankie and Johnny”.

Tematica și estetica filmului-în-film se extind discret asupra tramei principale și iluminează esența tensiunilor dintre Sara și Victor. Evocarea figurii Salomeei aduce cu sine, totodată, o posibilă soluție impasului teoretic din cercetarea Sarei. Distribuit în cinematografe abia în 2015, la decenii după moartea prematură a lui Collins în 1988, Losing Ground se remarcă prin umorul său dezinvolt și forma sa proaspătă.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Part of

F-Sides Cineclub Timișoara

F-Sides Cineclub Timișoara