REMEMBER ENESCU | Awards Gala

GALA LAUREAȚILOR – va avea loc pe 30septembrie, interval 9:00-14:00, la Filarmonica “BANATUL”

  • programul va începe 9:00 cu un recital de vioară și pian susținut de Violonistul Alexandru Tomescu și Pianista Sînziana Mircea

  • de la ora 10:30 – Gala de Premiere a Câștigătorilor

GALA LAUREAȚILOR va avea loc pe 30 septembrie, ora 9:00, pe scena Filarmonicii “Banatul” și va încheia seria concursurilor din cadrul Concursului Internațional “REMEMBER ENESCU”, unde vor fi premiați câștigătorii, iar publicul prezent se va bucura de un recital de vioară și pian suținut de Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea. Cel mai valoros tânăr muzician al competiției, indiferent de secțiunea și categoria la care participă, va câștiga Marele Premiu în valoare de 10.000lei și Trofeul “Remember Enescu” în urma votului juriului.

Publicul are acces liber!

Alexandru Tomescu – Violonist - Solist Concertist al Orchestrei Radio România 

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre - Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Acesta a creat și dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte de promovarea muzicii clasice și a tinerilor artiști, Turneul Internațional Stradivarius, proiect care se derulează anual, de peste 16 ani. 

Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale existente la Academia de Muzică și Arte frumoase „George Enescu” de la Mihăileni/jud. Botoșani. Aici au loc an de an o serie de Masterclass-uri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate, dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava, Iași, Piatra-Neamț. 

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică” și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. 

Pianista Sînziana Mircea are o carieră internațională pe trei continente: Europa, America de Nord și Asia. La numai 7 ani a urcat pentru prima dată pe scena Ateneului Roman, iar la 20 de ani a debutat la Tokyo Metropolitan Theatre (Japonia) și la St Martin-in-the-Fields Londra (Marea Britanie). Patru ani mai târziu, Sînziana și-a făcut debutul la Carnegie Hall/New York într-un recital sold-out, recompensat de publicul american cu ovații în picioare. În anul 2017, Sînziana a fost distinsă cu titlul "Young Steinway Artist", acordat celor mai remarcabili tineri pianiști la nivel mondial. De altfel, artista este câștigătoare a numeroase premii și burse în concursuri naționale și internaționale printre care se numară Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), premiului Academiei Internaționale de Pian din Miami (2016), bursa "I.C. Bratianu" acordată de Ministerul Culturii (2020) și bursa "Nicolae Iorga" acordată de Ministerul Educatiei și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (2021). Deasemenea, Sînziana este câștigatoare a numeroase premii,  printre care premiului I la „Golden Classical Music Awards” (2019), precum și la edițiile „Salzburg” și „Amsterdam” ale Concursului Internațional „Grand Prize Virtuoso” (2019). Înregistrările concertelor sale live au fost difuzate de toate canalele de radio europene importante pentru muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio România Muzical și altele (Suedia, Norvegia, Polonia).

De-a lungul anilor, Sînziana Mircea a concertat alături de numeroase orchestre, precum şi în festivaluri prestigioase dintre care amintim Festivalul George Enescu alături de Alexandru Tomescu şi Omar Massa, Festivalul „Palermo Classica”, „MusicaRiva Festival” (solistă a Washington DC Youth Orchestra). 

Arta pianistică a Sinzianei Mircea s-a format sub îndrumarea unor mari personalităţi precum Aldo Ciccolini, Ronan O’Hora, Pascal Roge, Boris Petrushansky, Verona Maier. Aceasta şi-a început studiile la Bucureşti sub îndrumarea profesorilor Elena Dumitrescu, Olga Szel, Stela Dragulin. Ulterior, a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Germania) și diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra (Marea Britanie), cu o bursă oferită de Steinway & Sons UK. A studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia) iar în 2018 Sînziana a obţinut diploma de masterat în Managementul Artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano și a fondat la Bucureşți MuseArt Academy

În anul 2022, Sinziana Mircea si-a compeltat portofoliul artistic cu unul academic, devenind profesor la Conservatorul "Luigi Canepa" din Sassari, Italia.

Proiectul face parte din „ Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OVERBORDER CULTURE+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Part of

Concurs Internațional „REMEMBER ENESCU”

Concurs Internațional „REMEMBER ENESCU”