Spațiul cosmic. Lumină și culoare în știință și artă – atelier de experimente pentru elevi

Asociația ”Inițiativă în Educație” alături de Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului îi invită pe elevii cu vârsta între 14 și 18 ani la un atelier de experimente inedit!

În cadrul atelierului Spațiul cosmic. Lumină și culoare în știință și artă, elevii vor studia și efectua practic reacția de chemiluminescență, dar și alte reacții chimice de oxidare, care implică emisie de lumină.

Chemiluminiscenţa constă în emisia de lumină datorată desfăşurării unei reacţii chimice. Reacţia studiată are loc între un compus chimic organic, un ester al acidului oxalic şi apa oxigenată. În reacţie se formează un compus intermediar instabil, de energie ridicată, care se descompune eliberând o cantitate mare de energie. Această energie este preluată de către o substanţă chimică cu proprietăţi speciale, un colorant, care o emite sub formă de lumină.

În natură, chemiluminiscenţa poate fi întâlnită în cazul unor organisme vii, cum ar fi licuricii sau anumite vieţuitoare marine şi este cunoscută sub numele de bioluminescenţă.
Atelierul va fi facilitat de S.l. dr. ing. Radu Ardelean din cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din Timișoara.

Avem un număr limitat de locuri disponibile, iar înscrierea este necesară pentru a putea participa.

Înscriere aici: https://forms.gle/M7Hsw9bYaWTRoA687

The project is part of the national cultural programme "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the Grow Timișoara 2023 programme, implemented by the Center for Projects Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the budget of the Ministry of Culture.

Part of

Space For Culture

Space For Culture