Surname Viet Given Name Nam (1989) • Proiecție F-SIDES Cineclub Timișoara • Q&A Daniela Rațiu

Cea de-a patra proiecție din acest sezon la Timișoara, se desfășoară în jurul temei Flip the script on resisting - felurile diferite în care femeile au rezistat opresiunilor de-a lungul istorie, chiar dacă au trebuit să se supună în mod vizibil unui sistem care le-a subjugat autonomia. Cum rezistăm în fața nedreptății și ce supape ne alegem pentru merge mai departe?

Despre film
Surname Viet Given Name Nam (1989), 108'
Trinh T. Minh-ha, SUA

Contestatară a principiilor filmului etnografic și a noțiunii însăși de documentar, cineasta, scriitoarea și compozitoarea Trinh T. Minh-ha își îndreaptă atenția, în cel de-al treilea lungmetraj, asupra modurilor în care este formată și percepută imaginea femeii vietnameze atât între marginile identității naționale, cât și dintr-o perspectivă culturală externă, globală, dislocată.

Bazat pe volumul de interviuri Viêtnam, un peuple, des voix (de Thu Vân Mai), Surname Viet Given Name Nam se lansează drept un documentar despre condițiile dificile înfruntate de femei după reunificarea celor două Vietnamuri în 1976; în fundal, o bogăție de trimiteri literare și materiale audiovizuale imprimă o continuitate istorică între opresiunea din prezentul expunerii și statutul precar al femeii vietnameze sub numeroase regimuri, colonizări, separări, sau doar relații de supunere în cadrul familiei.

Pentru a-și legitima și mai puternic dezideratul critic de a vorbi nu ‘despre’, ci ‘în apropiere’ de subiect, de această dată Minh-ha propune mai întâi o construcție și apoi o desfacere a artificiului care se ascunde în spatele așa-zisei realități a documentarului; ea destabilizează astfel dinăuntru narațiunea unică, autenticitatea reprezentării și autoritatea discursului lui.
️ Georgiana Vrăjitoru, curatoare

Pentru acest film, scriitoarea Daniela Rațiu propune ca răspuns* textul "În șoaptă" care poate fi citit pe Scena9 și audiat înainte de proiecție în sala de cinema. După film vă invităm să rămâneți la o sesiune de Q&A cu scriitoarea, moderat de Alex Higyed.

*Fiecare film din acest sezon va primi un răspuns literar din partea unei autoare române, invitate de scriitoarea Elena Vlădăreanu din echipa Premiile Sofia Nădejde, care va intra în dialog cu viziunea filmului, va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective tropii abordați de film.

Daniela Rațiu este licențiată în Jurnalism și Drept. A urmat un master de Foto-Video la Facultatea de Arte a Universități ide Vest Timișoara. A publicat poezie: ”Ciorap cu firul dus”, editura Marineasa (2005), ”Staniol” editura Charmides (2018), ”Anestezia. Un singur poem”, editura Casa de Pariuri Literare (2022); roman ”Ochelari cu damă”, editura Brumar (2004), ”In Vitro” Cartea Românească (2007); teatru ”Măcelarul îi citea pe ruși”, editura Tracus Arte (2016); cronică-jurnal ”Cinci luni care au salvat România. Matrioșka. Războiul Hibrid și războiul lui Dragnea cu România”, editura Casa de Pariuri Literare (2022).

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Part of

F-Sides Cineclub Timișoara

F-Sides Cineclub Timișoara