Symphonic Concert | Glière/Dvořák – Ștefan Geiger (DE), Ionuț Podgoreanu (RO)

Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii va fi marcată la Filarmonica Banatul Timișoara de un concert simfonic deosebit. Sub bagheta lui Stefan Geiger (Germania), Dirijor principal invitat al Filarmonicii Banatul Timișoara în stagiunea 2022-2023, Orchestra simfonică și solistul Ionuț Podgoreanu (Germania) – corn, vor interpreta o lucrare în primă audiție: Concertul pentru corn și orchestră în si bemol major, op. 91 de Reinhold Glière. În cadrul concertului de vineri, 17 februarie 2023, în Sala Capitol vom audia, de asemenea, Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88, B. 163 de Antonín Dvořák.

Născut într-o familie de muzicieni, Stefan Geiger a început să cânte la vârsta de cinci ani la pian, vioară, percuție și trombon. După studiile susținute de Fundația Academică Germană Studienstiftung des deutschen Volkes, a devenit trombonist solo la Bayerische Staatsoper din München. Mai târziu, a ocupat aceeași funcție la NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg.

În urma studiilor sale de dirijat, a fost asistent al lui Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi, după care a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen), în perioada 2002-2007. A dirijat numeroase orchestre, printre care Schleswig-Holstein Festival Orchestra, Ensemble Resonanz, Würzburger Philharmoniker, Nürnberger Symphoniker, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Sinfonieorchester Wuppertal, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Orquestra Sinfônica da Universidade de São Paulo la Sala Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires la Teatro Colón din Argentina.

Dirijează frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, fiind dirijor principal al Orquestra Sinfônica do Paraná (Curitiba, Brazilia) din 2016, iar în sezonul 2022-2023 dirijor principal invitat al Filarmonicii Banatul Timișoara.

Cele mai importante momente ale carierei sale includ revenirea la pupitrul Schleswig Holstein Festival Orchestra și Elbphilharmonie. În acest sezon, va debuta la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro, Volkstheater din Rostock (Germania), Radio Philharmonie Hannover (Germania), Orchestra Simfonică din Ierusalim (Israel), Orchestra Simfonica Oulu (Finlanda) și Royal Scottish National Orchestra (Scoția).

Ionuț Podgoreanu a început să studieze cornul la Ploiești, la vârsta de 11 ani, cu prof. Liviu Săvuță. Studiile de licență le începe în 2002 la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. Nicolae Lipocziar. În 2003 este admis la renumita Universitate Mozarteum din Salzburg, clasa prof. Hansjörg Angerer. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu artiști renumiți, din care îi amintim pe: Stefan Dohr, Radek Baborák și Allesio Allegrini. În 2003 a devenit membru al Orchestrei de Tineret Gustav Mahler, dirijată de maeștrii precum Pierre Boulez, Claudio Abbado și Ivan Fischer, iar din 2006, este prim cornist al Orchestrei Simfonice Gran Teatro del Liceu din Barcelona, fiind apoi numit profesor de corn la Conservatorio Superior de Música del Liceu din Barcelona (2014).

Din 2018, Ionuț Podgoreanu colaborează cu Orchestra MusicAeterna, ansamblu aflat sub bagheta renumitului dirijor Teodor Currentzis. De asemenea, a colaborat cu orchestre precum: Mahler Chamber Orchestra, Münchener Kammerorchester, Orchestra Operei din Frankfurt, Malaysian Philharmonic, Spira Mirabilis.

Ionuț Podgoreanu a fost distins cu Premiul I la următoarele concursuri internaționale: Jeunesses Musicales (1999), Yamaha Competition (2003), Telfs (2004), Mozart (2006) și Domenico Ceccarossi (2007).

Înaintea concertului, se va prelua transmisiunea din Palatul Culturii, acolo unde vor avea loc discursurile din deschiderea ceremoniei de Capitală Europeană a Culturii.

Part of

Opening Timișoara 2023

Opening Timișoara 2023