The Last Mistress (2007) • Proiecție F-SIDES Cineclub Timișoara • Q&A Ana Pușcașu

Vă așteptăm la cea de-a patra proiecție, de data aceasta pe tema Flip the script on desiring, care are în centru dorința, pasiunea și obsesia sexuală feminină, un subiect antagonizat de-a lungul timpului, în care sexualitatea feminină a fost privită în general dintr-o perspectivă de procreare, nicidecum de plăcere.

Despre film
The Last Mistress (2007), 104'
R. Catherine Breillat

Parisul secolului al XIX-lea continuă să fie scena jocurilor de putere în maniera ‘Legăturilor primejdioase’ în lungmetrajul din 2007 semnat de Catherine Breillat. Adaptare a romanului cu același nume publicat în 1851 de Jules-Amédée Barbey d'Aurevilly, ‘Une vieille maîtresse / The Last Mistress’ începe în ajunul nunții dintre dandy-ul Ryno de Marigny (Fu'ad Aït Aattou) și aristocrata Hermangarde de Polastron (Roxane Mesquida).
Alianța stârnește rumoare și îndoială în societatea pariziană, întrucât relația dintre el și curtezana spaniolă La Vellini (Asia Argento) este arhicunoscută. Efortul lui Ryno de a o convinge pe Marchiza de Flers, bunica lui Hermangarde, că amorul lor nebun s-a încheiat devine pretext de examinare a moravurilor și virtuților noii burghezii franceze.

Cu franchețea ei obișnuită în reprezentarea sexualității feminine, Breillat cercetează această pasiune, repovestită prin flashback, în toate nuanțele și ambiguitățile posibile – de la setea de viață la cea de distrugere.

Deși tonul filmului e în cea mai mare parte sobru și cerebral, patosul calculat care emană din interpretarea Asiei Argento (a unui personaj mereu provocator la adresa normelor vestimentare de gen ale vremii) împinge adesea drama camerală spre autosatiră în haine istorice, iar politicile seducției și răzbunării, spre pur spectacol.

Georgiana Vrăjitoru, curatoare
Pentru acest film, scriitoarea Ana Pușcașu propune ca răspuns* textul "când s-a tras o linie pe pământ", care poate fi citit pe Scena9 perioada următoare și audiat înainte de proiecție în sala de cinema. După film, vă invităm să rămâneți la o sesiune de Q&A cu scriitoarea, moderat de Alex Higyed.

F-SIDES Cineclub Timișoara este realizat cu sprijinul: AFCN, Centrul de Proiecte Timișoara, Zilele Sofia Nădejde, Cinema Victoria, Glitch Shop.

Parteneri media: Scena9, DLITE - blog de literatură român-german, Liternet, CUTRA, Cărturești, Minitremu, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Spicc, Librăria "La Două Bufnițe", Comuna 30, Filme & Cărți.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Part of

F-Sides Cineclub Timișoara

F-Sides Cineclub Timișoara