Waters of in-betweenness

Începând cu 17 octombrie, HEI - House of European Institutes vă invită la expoziția Între Ape (Water of in-Betweenness), unde, la intersecția dintre artele vizuale, antropologie, știință și arhitectură, se deschide discuția despre apă și despre rolul și impactul pe care îl are aceasta în toate aspectele vieții umane și non-umane.

Între Ape aduce împreună patru inițiative interdisciplinare care explorează ecologia socială a apei. Peste 30 de artiști, arhitecți, curatori și manageri culturali au cercetat corpuri de apă și ecosisteme hidrologice din România, în 2024. Expoziția prezintă fragmente din proiectele Smart River Cluster, Flowing Streams, Despre ploi, râuri, șuvoaie… și AfterLand. Programul de evenimente conexe este dedicat practicienilor culturali și publicului larg, pentru a deschide o conversație trans-locală la intersecția dintre oameni și ape.

Vernisajul va avea loc pe data de 17 octombrie, de la ora 18:00, cu un tur ghidat alături de curatoarea Adelina Luft. În seara vernisajului, între orele 20:00 – 22:00, dar și în fiecare duminică până la finalul expoziției (20 și 27 octombrie & 3 și 10 noiembrie), între orele 18:00 – 20:00, vor avea loc proiecții de video art, reunite sub numele Waters Elsewhere:

  • Muddy Reconnection, 2024 – Magdalena Siemaszko & Aleksander Janas (PL)
  • 1001st Istland, 2015 – Tita Salina (ID)
  • Râuri.MD, 2009-2019 – Ghenadie Popescu (MD)

    Între Ape este o expoziție dezvoltată ca o extensie a proiectului Flowing Streams, organizat de EUNIC România și Fundația 9, sub curatorierea Adelinei Luft. Flowing Streams a constat într-o serie de rezidențe care au avut loc în diferite spații rurale din România, invitând șapte organizații locale să găzduiască un practician european pentru a explora diferite corpuri de apă, din perspectivă culturală, și pentru a contribui cu noi modalități de relaționare și gândire cu apa. 

    Pe durata anului 2024, Adelina Luft și curatorii programului HEI (Tamina Bojoancă, Pawel Rutkowski și Cristiana Tăutu) au întâlnit și alte inițiative similare pe teme legate de apă, desfășurate independent și simultan în România, organizate de alți operatori din sfera artistică și culturală. Această sincronicitate de proiecte și direcții legate de tema apelor a condus echipa la formularea unui nou cadru de întâlniri, reunind câteva dintre aceste inițiative pentru a facilita o discuție mai amplă despre contextul acestora: nevoia artiștilor de a dezvolta proiecte la nivel micro, de a aborda subiectul dezechilibrelor ecologice prin cercetări situate, și de a opera sub umbrela unor proiecte culturale pentru a putea experimenta și colabora  multi- și trans-disciplinar.

    Inițiativele prezentate în această expoziție reprezintă doar o parte dintr-o multitudine de inițiative similare din România, demersuri care au fost meticulos colectate de Rucsandra Pop și expuse în cadrul expoziției. Ele constituie începutul unei cartografieri continue a practicilor existente sau imaginate legate de apă, ca modalități de recuperare a naturii socio-culturale a apelor, a situării și relaționării lor particulare. 

    PROIECTELE REUNITE:

    Smart River Cluster, realizat de Centrul Cultural Cârțișoara

    Despre ploi, râuri, șuvoaie…, gândit de Asociația Developing Art și reprezentat de Alina Ușurelu, Georgiana Vlahbei, Lala Misosniky, Rucsandra Pop (RO)

    AfterLand, implementat de Qolony – Colonia pentru Artă și Știință și reprezentat Floriama Cândea (RO)

    Flowing Streams, Alice Pontiggia (IT), Harun Morrison (UK), Joanna von Essen (DE), Orsolya Gál (RO), Václav Šana (CZ), waterybeings (NL)

    Programul evenimentelor conexe expoziției va fi anunțat în curând.

    Expoziția va fi deschisă între 17 octombrie și 11 noiembrie, între orele 16:00 și 20:00 (de miercuri până vineri) și între orele 14:00 și 20:00 (sâmbătă și duminică). În zilele de luni și marți, spațiul expozițional este închis.

    ACCES:

    Accesul la evenimentele HEI este gratuit și deschis tuturor, indiferent de vârstă, abilități și gen.

    Veți găsi texte explicative scrise în limbaj ușor de înțeles. Aici aveți voie să fluturați mâinile, să vorbiți tare sau să puneți întrebări.

    FACILITĂȚI:

     Spațiul este accesibil scaunelor rulante;

    Galeria în care ne aflăm nu are toaletă adaptată, dar există una în Galeria vecină, Bastion 3.

    Intre Ape este organizat de EUNIC România și Fundația9, în colaborare cu partenerii locali Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Banat, Muzeul Apei Timişoara şi launmomentdat. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

    EUNIC – European Union National Institutes for Culture – este rețeaua europeană a institutelor și organizațiilor culturale naționale, cu 39 de membri din toate statele membre ale UE și țările asociate. Membri EUNIC România implicaţi în realizarea acestui proiect sunt Institutul Italian de Cultură, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez.

    Fundația9 operează la intersecția dintre producție culturală, jurnalism și educație informală, pentru o societate curajoasă și responsabilă. Fundația9 a fost fondată de BRD – Groupe Société Générale.

    Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Part of

HEI - House of European Institutes 2024

HEI - House of European Institutes 2024