Workshop - instrumente sonore DIY cu Ioana Vreme Moser

Artista română, stabilită la Berlin, Ioana Vreme Moser invită performeri, muzicieni, artiști vizuali, precum și alte persoane care vor să experimenteze un nou mod de a crea sunet la un workshop intensiv de două zile, care se va finaliza cu o prezentare publică pe data de 5 oct, ora 20:00, la SIMULTAN Festival 2023 (Muzeul Corneliu Miklosi).

Sizzling Semiconductors începe cu un sunet strident în momentul precis al atingerii unui mineral radiosensibil. Atelierul propune construirea de la zero a unor instrumente oscilante, pentru a investiga istoria complexă a componentelor electronice, a mineralelor semiconductoare, a prezenței lor în dispozitive electronice și a declinului lor ecologic.

Urmărind traseul cristalelor de galenă din antichitate până la revoluția industrială, vom observa cum aceste cristale au permis primele rețele de comunicații datorită capacităților lor de demodulare și cum dispozitivele noastre electronice din prezent au devenit atât de dependente de metale rare. Vom arunca o privire asupra cultelor de radio cu cristale, a activităților amatoare, și a războaielor informaționale purtate prin unde, transmise și recepționate prin intermediul pietrelor.

Participanții vor dobândi cunoștințe atât în aspecte tehnice, cât și istorice ale electronicii, pentru a înțelege metodele de consolidare a rețelelor de comunicare din resturi. Vor fi ghidați să construiască, să îndoaie, să forjeze, să lipească și să reinventeze circuite electronice.

Workshopul implică o muncă manuală intensă. Experiența anterioară în domeniul electronicii este binevenită, dar nu este necesară.

Perioada: 30 sept si 1 Oct
Interval orar 12-17
Locul de desfășurare: Fostele ateliere STPT (Take Ionescu 56)

Număr maxim de participanți: 10 persoane, varsta 16 +

  • participare este gratuită
  • iscrieiri prin formular

IMPORTANT!
Prin înscrierea la workshop, participanții își iau angajamentul de a face parte din prezentarea publică Screaming Minerals din data de 5 Oct.

pentru mai multe detalii
[email protected]
0740300806

---
Ioana Vreme Moser este o artistă care lucrează cu electronică hardware, cercetare speculativă și experimente tactile.

În practica sa, folosește procese electronice brute pentru a obține diferite texturi ale sunetului. Artista plasează componente electronice și semnale de control în diferite situații de interacțiune cu propriul corp, materiale organice, obiecte pierdute și găsite, precum și stimuli din mediul înconjurător. Din aceste coliziuni, apar sunete sintetizate care poartă narațiuni și observații personale despre istoria electronicii, lanțurile de producție ale acesteia, terenurile virane și încurcăturile din lumea naturală.

A susținut spectacole și a expus la Galeria Națională din Danemarca (DK), Fonderie Darling (CA), Academia de Arte Berlin (DE); Manifesta 14 (XK); SFX - Sound Effects Seoul (KR), Ars Electronica (AT), Galeria Bunkier Sztuki Krakow (PL); Festivalul Simultan (RO); Eigen+Art Lab - Transmediale, Berlin (DE).

The project is part of the national cultural programme "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the European Echoes Timișoara 2023 programme, implemented by the Center for Projects Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the budget of the Ministry of Culture.

Part of

SIMULTAN Festival 2023

SIMULTAN Festival 2023