This page doesn't have a translation yet

Data

Dec. 16, 2020

Adaptare pe timp de pandemie: program gastronomic online, la Timișoara

Timp de 5 săptămâni, programul de gastronomie sustenabilă La PAS a reușit să facă legătura între producătorii locali și consumatori prin degustări online, promovarea bucătăriei tradiționale ca parte a patrimoniului imaterial, dezbateri online și prezentarea mai multor producătorilor locali. De asemenea, pentru a atrage atenția asupra consumului responsabil de apă, trei fântâni publice din Timișoara au fost transformate de artiști.

Programul La PAS este organizat de Asociația CRIES și face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul se află la a doua ediție, însă din cauza pandemiei din acest an, el a fost adaptat într-un mod inedit pentru a putea promova producătorii locali în această perioadă dificilă, dar și pentru a-i pune în legătură directă cu consumatorii.

Degustările de bere online, de pâine, cidru, miere sau brânză au avut loc cu ajutorul producătorilor locali, care au pus la dispoziție produsele, iar participanții au primit pachete de degustare, apoi din fața calculatorului,  au povestit despre produse, modul în care acestea ajung de la materie primă, la consumator. Degustările online au inspirat și alte inițiative de promovare a producătorilor locali din țară, la Iași au început serii de degustări online de miere, carne, pâine, bere sau salate. 

Parte a proiectului Gustul ca patrimoniu din cadrul programului La PAS, bloggerul culinar Laura Laurențiu s-a alăturat proiectului și a prezentat online patru rețete tradiționale din zona Banatului: șmoră coaptă, găluște pe varză, tăiței cu cartofi și tăiței cu pesmet. De asemenea, în cadrul programului au fost prezentați patru Artizani La PAS, pentru a promova afacerile locale ce respectă mediul înconjurător, dar și pentru a oferi exemple pozitive producătorilor locali.

Dezbaterile online au reunit oameni interesați de alimentația sănătoasă, de călătoriile sustenabile și de țesăturile și produsele de îmbrăcăminte create și realizate  cu respect pentru mediul înconjurător. În total, aproape 1000 de persoane au participat activ la evenimentele online organizate în cadrul programului din acest an. 

Programul educațional La PAS de promovare a consumului responsabil a continuat și în acest an prin implicarea profesorilor și elevilor din  10 școli din Timișoara. Cadrele didactice au organizat activități pe tema reciclării și a reducerii risipei alimentare cu aproape 450 de adolescenți cu vârste cuprinsă între 13 și 18 ani. Chiar dacă cele mai multe dintre activității au avut loc online, elevii au fost implicați și practic, pentru că au măsurat cantitatea și tipul de mâncare risipită sau au fost rugați să găsească metode de reciclare creativă. Pentru încurajarea și stimularea profesorilor, a fost lansat și un concurs de idei pentru promovarea consumului responsabil.

În spațiul public, 12 artiști au intervenit pentru a transforma trei dintre fântânile din Timișoara: harta orașului, diversitatea frunzelor din Parcul Botanic și straturile pământului sunt temele care se regăsesc în abordarea artistică a acestora. Cele trei fântâni, amplasate în Parcul Regina Maria, Parcul Botanic și în Piața 700, au fost incluse în programul La PAS pentru a atrage atenția publicului asupra consumului responsabil de apă. 
Programul La PAS va continua și anii viitori deoarece face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii și își propune educarea publicului privind consumul responsabil și combaterea risipei alimentare, dar și prezentarea gastronomiei bănățene ca element de patrimoniu imaterial.


Producători: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociaţia Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii 
Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara
Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, Radio Timișoara, Modernism.ro, Green Report, Guerrilla Verde, România Tradițiilor Creative, România Pozitivă, Ambasada Sustenabilității

Suntem online:
WWW: www.la-pas.cries.ro // www.timisoara2021.ro
FB: https://www.facebook.com/lapas.cries  // https://www.facebook.com/timisoara2021eu
Insta: https://www.instagram.com/la.pas.timisoara  // https://www.instagram.com/timisoara2021

În toate proiectele programului La PAS, Asociația CRIES dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. 

Asociaţia Timișoara Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2023, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.