This page doesn't have a translation yet

Nov. 22, 2019

COMUNICAT: Dezvoltarea platformei digitale de date culturale Timișoara 2021

Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021 au demarat dezvoltarea unei platforme digitale unice de colectare, furnizare și arhivare a datelor culturale care își propune să reunească datele culturale realizate în cadrul proiectelor din programul Timișoara 2021. Proiectul face parte din dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Acțiunea Dezvoltarea inițială a platformei digitale a datelor culturale Timișora 2021 se regăsește în Programul cultural, Teritoriul Oameni, Stația Reflecții din Dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Platforma digitală va reuni informații despre toate proiectele culturale ce se vor desfășura ca parte a Programului Cultural al Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și va permite tuturor operatorilor culturali parteneri să publice informații referitoare la activitatea și proiectele care contribuie la Programul Cultural.

Platforma digitală este unică, integratoare, de colectare, furnizare și arhivare a datelor culturale și va reuni datele culturale realizate în cadrul proiectelor directe sau susținute de programul Timisoara2021, permițând indexarea, publicarea și distribuirea lor atât online prin platformele proprii dar și prin Europeana Collections, o platformă care reunește peste 50 de milioane de articole structurate tematic accesate anual de peste un milion de vizitatori din întreaga lume.

În anul 2019 au fost realizate studiile necesare identificării profilului de utilizator, au fost elaborate specificațiile tehnice necesare și s-a implementat metodologia de digitizare, indexare, culegere, arhivare și distribuție a datelor culturale realizate în cadrul Programului cultural, urmând să se demareze pașii necesari conectării cu Colecțiile Europeana. În luna noiembrie s-a inițiat o versiune beta a aplicației, precum și o primă interfață pentru operatorii culturali.

Platforma digitală de date culturale Timișoara2021 va adopta metodologia de utilizare a licențelor de tip Creative Commons CC și Open Acces OA (acces deschis) pentru obiectele și metadatele digitale, ceea ce va facilita accesul liber și gratuit imediat și reutilizarea nerestricționată a acestora de către alți operatori.

Unul dintre scopurile acestei platforme digitale este acela de a permite crearea, stocarea și arhivarea a cât mai multor date culturale in regim CC și OA, pentru a permite reutilizarea lor atât pentru alte proiecte culturale, cât și pentru proiecte educaționale. Platforma digitală de date culturale TM2021 își propune să includă utilizarea setului de date EDM (Europeana Data Model for Cultural Heritage) în vederea includerii arhivei în Colecțiile Europeana, răspunzând în acest fel și misiunii CEaC de a incorpora dimensiunea europeană în programele și proiectele sale. Europeana este o platformă pentru patrimoniul cultural digital al Europei.

Platforma digitală Timișoara2021 este produsă de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului Timișoara.

Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, fondată în anul 2011 cu scopul de pregătire a dosarului de candidatură a orașului pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În urma câștigării competiției, Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 iar pregătirea programului cultural pentru anul 2021, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării şi punerii în practică a măsurilor necesare pentru derularea acestora, precum şi strângerea de fonduri necesare organizării, promovării şi realizării programului devin scopul principal al Asociației. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii, în ideea sustenabilităţii.

Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește în 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi.