This page doesn't have a translation yet

Data

Oct. 30, 2019

Comunicat: reMind MAPPING '89

Comunitatea GIStm, Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara și Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii vă informează în legătură cu desfășurarea proiectului reMIND MAPPING `89 din perioada 24-27 octombrie 2019.

Proiectul este dedicat tinerei generații și are ca scop realizarea unei hărți digitale, unde vor fi integrate mărturii video ale participanților la Revoluția din 1989 în Timișoara. Evenimentul a avut loc la cafeneaua Scârț Loc Lejer, strada Arhitect Laszlo Szekely 1, Timișoara.

De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că în perioada 1 noiembrie – 1 decembrie 2019, elevii înscriși în proiect vor trece printr-o etapă de documentare și realizare a unor interviuri-mărturie cu persoanele participante la Revoluție. Materialele vor fi realizate în echipe și vor fi integrate în harta digitală.

Toate interviurile filmate vor fi disponibile pe site-ul aplicației, a cărui lansare oficială va fi în luna decembrie.

În prima zi a evenimentului (24 octombrie), cei 40 de elevi înscriși în proiect au început cu o vizită ghidată de către actorul Ionuț Pârvulescu în Muzeul Consumatorului Comunist, apoi au participat la Turul Comunismului, un tur pietonal condus de ghidul de turism Ludovic Satmari prin locurile cheie ale Revoluției din Timișoara: Biserica Reformată Maghiară, Piața Maria, Catedrala Mitropolitană, Piața Operei, Piața Libertății. Turul s-a încheiat cu o vizită la Memorialul Revoluției, unde au fost întâmpinați de președintele onorific al memorialului, Traian Orban, rănit la Revoluție, și cu vizionarea unui film documentar.

A doua zi (25 octombrie) a debutat cu o conferință susținută de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Pitești, care le-a vorbit tinerilor despre închisorile comuniste și a scos în evidență suferințele prin care au trecut martirii români încarcerați în anii ’50.

Lucian-Vasile Szabo, lector univ. dr. la Facultatea de Stiințe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din UVT, a susținut o dezbatere despre evenimentele din 1989, pe care le-a analizat atât din perspectiva participantului la Revoluție, cât și din perspectivă didactică.

Ionuț Suciu, asistent univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, a coordonat un atelier în care i-a invățat pe elevi tehnici de filmare și montaj video. Atelierul a contribuit la însușirea unor cunoștințe și abilități practice pentru realizarea interviurilor cu persoanele participante la Revoluție.

Ion-Andrei Gherasim, politolog și jurist, a vorbit cu mare pasiune tinerilor despre adevărata libertate, aducând în fața lor povestea de viață a lui Corneliu Coposu și oferind detalii mai puțin cunoscute din timpul petrecut împreună.

Finalul zilei a fost marcat de vizionarea unor filme documentare.

A treia zi (26 octombrie) a fost deschisă de Marcel Tolcea, profesor univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din UVT, care suținut o conferință despre tehnicile interviului jurnalistic și a scos în evidență construcția comunicării într-un mod interactiv.

După o scurtă pauză, a urmat o activitate practică, în care echipele de elevi au realizat primul lor interviu video cu persoane care au trăit momentul Decembrie 1989 și au conceput un montaj din materialele filmate.

În a doua parte a zilei, Constantin Jinga, preot ortodox și conferențiar univ. dr. al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT, rănit grav la Revoluție, le-a povestit elevilor experiența prin care a trecut, ca o lecție de geografie a locului, credință și libertate. De asemenea, a adus la conferință haina pătată de sânge și găurită de glonț, pe care a purtat-o la Revoluție.

Ziua s-a încheiat cu vizionarea unui film documentar pe tema Revoluției de la Timișoara.

În a patra zi (27 octombrie), antropologul Smaranda Vultur, profesor univ. dr. la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT, le-a prezentat elevilor mărturii scrise ale participanților la Revoluția din 1989 și le-a oferit detalii despre tehnicile interviului antropologic.

Ziua s-a încheiat cu vizionarea montajelor tuturor echipelor și cu un concurs de fotografii realizate de elevi pe temele proiectului: comunism, libertate, om, memorie.

„reMIND MAPPING ’89” este un proiect produs de Comunitatea GIStm și Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Pentru mai multe informații, accesați pagina de Facebook: reMIND MAPPING ’89. https://www.facebook.com/reMIND-MAPPING-89-112768413452388/

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.