This page doesn't have a translation yet

Data

Feb. 17, 2023

Conferință de presă internațională - Deschiderea Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii

Comunicate de presă

Astăzi, 17 februarie 2023, în cadrul Conferinței Internaționale de Presă care a avut loc la Timișoara, s-a discutat despre importanța culturii locale în contextul european.

Subiectele de actualitate au inclus Agenda Europeană pe tot parcursul programului cultural, menționând legătura specificului Timișoarei cu Europa.

Gazda evenimentului, primarul Dominic Fritz, a vorbit despre vocația de oraș-gazdă, despre tripla responsabilitate a Timișoarei față de program și despre valorile UE față de cetățenii săi.

Angajamentul Timișoarei de a construi o strategie culturală sustenabilă și de durată include obiectivul de a crea un program cu adevărat european.

Credem că Timișoara, cu istoria sa de inovație, diversitate și curaj, este un exemplu pentru Europa. Prin cultură și artă, în acest an, putem spune nu doar povestea Timișoarei, ci și povestea Europei și, prin aceasta, putem aduce un nou accent pe rolul regiunii Europei de Est

a declarat primarul Timișoarei

Comisarul european, Adina Vălean, a menționat semnificația Premiului Melina Mercouri, care va fi acordat orașului Timișoara:

Titlul de Capitală Europeană a Culturii nu este doar simbolic, nu înseamnă doar promovarea brandului cultural și turistic al unui oraș, nici doar o diplomă sau un premiu. Este un program european, printre cele mai populare, creat pentru europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural atât de divers și de important pentru Uniunea Europeană

a declarat comisarul european Adina Vălean

Totodată, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a menționat importanța unui cadru legislativ național coerent privind susținerea sectorului cultural și creativ, precum și importanța diplomației culturale pentru sectorul cultural național.

Prin cultură, prin artă, putem mobiliza o comunitate. Acestea sunt instrumentele care vor duce la un bine mai mare al societății. De la Timișoara pentru oamenii săi și pentru întreaga Europă. La sfârșitul anului, vom avea o serie întreagă de evenimente de succes

a declarat ministrul culturii Lucian Romașcanu.

Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a continuat cu precizările referitoare la notabilitatea oportunității de a pune lucrurile în perspectivă. Potențialul titlului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii, aduce Timișoara în rândul marilor centre culturale din Europa.

Vor fi momente și evenimente de marcă care ridică Timișoara la un nivel european, iar nișa artelor plastice este cea care face din Timișoara capitala artelor plastice din România. Acest lucru va fi explorat în anul următor, în cadrul celor 3 expoziții majore: Paul Neagu, Brauner și Brâncuși.

a declarat președintele CJT Alin Nica

Nu în ultimul rând, Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023, a vorbit despre sustenabilitatea și moștenirea pe termen lung a programului, menționând că procesul de creștere și dezvoltare a acestuia este esențial.

Independența echipei curatoriale dovedește că Premiul Melina Mercouri confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul său într-un context european provocator.

a declarat Ramona Laczko-David

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.