This page doesn't have a translation yet

Data

Sept. 10, 2023

Eurothalia - perspective teatrale asupra prezentului

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Festivalul European de Teatru Eurothalia produs de Teatrul German de Stat din Timișoara are loc anul acesta în perioada 20-30 septembrie și propune un program variat, cu multe activități pentru publicul tânăr. Andrea Wolfer, unul dintre cei doi selecționeri ai festivalului ne face un scurt ghidaj prin activitățile care se potrivesc adolescenților și copiilor.

Ce propune Eurothalia anul acesta publicului tânăr?

Ediția a 9-a a festivalului se bucură de un format foarte variat. Pe lângă spectacole, programul cuprinde evenimente conexe, cum ar fi ateliere, tururi ghidate, lecturi scenice, o expoziție de fotografie și un program de mentorat de scriere creativă. Pentru părinți și copii, recomand spectacolul non-verbal în aer liber al companiei franceze Paris Bénarès: Ecvestru. Evenimentul are loc în data de 23 și 24 septembrie, la ora 19 în Piața Libertății și este cu acces liber.

Eurothalia 2023, Ecvestru de Paris Bénarès, fotografie © Tom Valin
Eurothalia 2023, Ecvestru de Paris Bénarès, fotografie © Tom Valin

Adolescenților, pe de altă parte, le recomand spectacolul din deschidere, Muntele, al companiei spaniole Agrupación Señor Serrano, pentru că abordează diferitele nuanțe ale conceptului de adevăr. Ce este considerat a fi adevărul absolut, cine și cum stabilește astăzi ce este adevărat? Cum chestionăm informațiile transmise prin intermediul mass-media? Ce înseamnă fake news și cum se propagă? Spectacolul poate fi văzut în data de 20 septembrie, la ora 19:30, la Centrul Regional de Afaceri.

O altă recomandare este spectacolul non-verbal care închide festivalul, O elegie în cinci răsuflări, în regia și coregrafia macedonianului Filip Petkovski, care oferă poeziei un univers scenic aparte prin spectacolul său de dans și mișcare inspirat din poeziile unor poeți macedonieni. Reprezentația are loc în data de 30 septembrie, la ora 19:30, în sala Teatrului German de Stat Timișoara.

Tinerii și adolescenții sunt așteptați la expoziția de fotografie de teatru care se vernisează în data de 18 septembrie, la ora 12 în foaierul de intrare al Teatrului German de Stat pentru a putea fi impulsionați de unghiurile din care poate fi privit atât teatrul în ansamblul său, dar și fotografia în detaliile sale. Expoziția va putea fi vizitată pe întreaga durată a festivalului, găsiți orarul în care porțile teatrului sunt deschise la noi pe site.

În cele două weekenduri în care se desfășoară festivalul, invităm tinerii interesați de istorie, arhitectură și patrimoniu la un tur ghidat conceput alături de arhitectele de la Tur de Arhitectură, Roxana Pătrulescu și Sandra Andrei, care va avea loc în Palatul Culturii. La acest tur pătrundem în culisele celor patru instituții care își desfășoară activitatea artistică în clădirea emblematică a orașului. Tururile se desfășoară în zilele de 23, 24, 30 septembrie începând cu ora 10:00 și în zilele de 22, 29 septembrie începând cu ora 15:00, cei interesați pot participa cu înscriere prealabilă.

Tinerii interesați de jurnalism cultural, scriere creativă, fotografie, conținut social media și care scriu cu drag despre evenimentele culturale la care participă se pot înscrie la programul de formare de scriere creativă „Ph[r]ases”- Formule creative coordonat de Diana Katharina și Daniela Șilindean. Publicul larg și tinerii vor putea urmări și citi pe rețelele de socializare, precum și pe site-ul și blog-ul Eurothalia și platformele Teatrului German de Stat Timișoara rezultatele din cadrul atelierelor.

Eurothalia 2023, Muntele de Agrupación Señor Serrano, fotografie © Jordi Soler
Eurothalia 2023, Muntele de Agrupación Señor Serrano, fotografie © Jordi Soler

Care sunt elementele care te inspiră ca selecționer să inviți un spectacol în program?

Anul acesta, tema fiind „Perspective” am ales în primul rând formate teatrale diverse, care să abordeze subiecte și discursuri contemporane: de la texte dramatice contemporane și teatru-dans, la texte semi-biografice cu referințe istorice, teatru documentar, până la teatru non-verbal, cu marionete și elemente animatronice. Ceea ce mă inspiră atunci când invit un spectacol la festival este acuratețea viziunii regizorale, dinamica dintre actorii de pe scenă în interpretarea rolurilor și atmosfera generală: caut spectacolele care formează un tot unitar, în care toate elementele scenice se leagă pentru a putea crea acel schimb de energie dintre actor și spectator, scenă și public, element definitoriu pentru experiența teatrală. Conținutul devine relevant, iar mesajul ajunge la public atunci când fiecare rotiță a mecanismului unui spectacol se învârte pentru a ilustra aceeași intenție.

Eurothalia 2023, Urme de Wim Vandekeybus, fotografie © Wim Vandekeybus
Eurothalia 2023, Urme de Wim Vandekeybus, fotografie © Wim Vandekeybus

Cum poate o piesă de teatru să îi inspire pe cei care vin la teatru și cum ar putea să îi educe?

Suntem cu toții expuși unor discursuri polemice, care se propagă cu o viteză alarmantă prin intermediul platformelor de social media. Eurothalia dorește să devină prin ediția acestui an și a temei Perspective o invitație la gândire critică și la luarea de poziții prin observarea evenimentelor sociale, politice și culturale. Scopul festivalului este de a oferi mai multe perspective, pentru a încuraja publicul să articuleze opinii proprii și să identifice un adevăr comun. Piesele sunt astfel alese, încât să cuprindă teme relevante din spațiul public cu care fiecare dintre spectatori să poată empatiza: familia, identitatea, adevărul, realitate versus ficțiune, relația omului contemporan cu inteligența artificială, relația omului cu natura, trecutul și prezentul, rolul artei și a culturii, importanța patrimoniului. Spectacolele sunt astfel alese încât să invite fie prin temele abordate în mod autentic, fie prin formatul inedit al producțiilor.

Eurothalia 2023, Totul sub cer de Alvis Hermanis, fotografie © Jānis Deinats
Eurothalia 2023, Totul sub cer de Alvis Hermanis, fotografie © Jānis Deinats

Ce crezi că trezește curiozitatea publicului, atunci când alege să vină la un spectacol? Actorii, autorul piesei, regia, decorul, dramaturgia sau opinia unui cunoscător din cercul de apropiați?

Sunt de părere că toți acești factori contează și recomandă programul acestui an. Dacă pentru formatul lor caracteristic de spectacol multimedia cu un bogat sistem referențial, numele companiei Agrupación Señor Serrano atrage atenția publicului, atunci piesa Destinație se remarcă prin prezența prestigiosului Burgtheater din Viena și binecunoscutului dramaturg austriac Thomas Bernhard. Prezența numelui Alvis Hermanis, regizor renumit și a sa montare Totul sub cer, alături de regizorul și coregraful Wim Vandekeybus și îndrăgita companie Ultima Vez confirmă tendințele actuale ale artelor spectacolului din Europa și recepția lor la publicul general. Iar când vine vorba despre ansamblul de actori, nu ai cum să ratezi spectacolul Teatrul, în regia și scenografia lui Pascal Rambert, coproducția Teatrului German de Stat Timișoara cu Institutul Francez din Timișoara și Structure Production din Franța, care aduce laolaltă întreaga echipă artistică a Teatrului German, ilustrând povești profesionale și personale cu și despre teatru, împărtășind experiența că nu există granițe între viața de pe scenă și cea presupus privată.

Eurothalia 2023, Teatrul de Pascal Pambert, fotografie © Ovidiu Zimcea
Eurothalia 2023, Teatrul de Pascal Pambert, fotografie © Ovidiu Zimcea

Ce înseamnă o instituție de stat precum Teatrul German pentru publicul din Timișoara? Prin ce activități sau programe specifice se ajunge în școli și la elevi, pentru a-i invita la spectacol?

Teatrul German de Stat din Timișoara are în repertoriul său reprezentații pentru copii și adolescenți, prelucrând astfel mereu teme și subiecte relevante și interesante pentru publicul tânăr. Pentru mediere teatrală prin activități de pedagogie teatrală, cum ar fi pregătirea elevilor pentru vizita la reprezentațiile TGST și discuții cu echipa artistică după spectacole, Teatrul German colaborează constant cu instituții de învățământ locale și regionale. Cea mai strânsă colaborare este aceea cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara și cu trupa de teatru școlar NiL, cu o activitate bogată de 27 de ani. În fiecare an, trupa de teatru școlar NiL are ocazia de a arăta pe scena Teatrului German rezultatele activității sale teatrale în cadrul evenimentului organizat în colaborare cu TGST: Weekend-ul de teatru NiL și Festivalul Internaţional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie German. Festivalul dedicat tinerilor pasionați de teatru adună laolaltă trupe din România, Croația, Germania, Ungaria, Ucraina, Moldova, precum și din alte țări cu comunități vorbitoare de limba germană. Scena devine astfel o platformă pentru schimbul intergenerațional care, alături de cunoștințele teatrale, îmbogățește sfera experienței și a competențelor tinerilor adolescenți.

TSCHICK. De ce am furat mașina de Robert Koall, regia: Iris Kovacs, fotografie: Ovidiu Zimcea / arhiva: Teatrul German de Stat Timișoara
TSCHICK. De ce am furat mașina de Robert Koall, regia: Iris Kovacs, fotografie: Ovidiu Zimcea / arhiva: Teatrul German de Stat Timișoara

Poți recomanda publicului tânăr o piesă sau câteva producții din repertoriul TGST din stagiunea ce urmează să înceapă?

Recomand adolescenților și tinerilor adulți spectacolul TSCHICK. De ce am furat mașina, de Robert Koall, în regia tinerei regizoare Iris Kovacs: o piesă road trip, în care doi tineri decid să fugă cu o mașină furată din Berlin și pornesc într-o călătorie care va deveni o odisee. Cartea Junglei, de Rudyard Kipling, în regia lui Răzvan Mazilu este un musical cu un univers scenic fascinant care are mare succes atât la publicul tânăr, cât și la publicul adult. Cei mici mai pot vedea și Crăiasa Zăpezii, de Evgheni Schwarz, în regia lui László Béres, piesa-basm a binecunoscutului titlu care oferă multe straturi de interpretare a textului.

Site-ul oficial al festivalului Eurothalia poate fi vizitat aici: https://www.eurothalia.ro/ro/

Festivalul European de Teatru Eurothalia face parte din Programul cultural naţional Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanţat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Judeţului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.