This page doesn't have a translation yet

Data

Sept. 11, 2023

Indecis - un spațiu on the run administrat de artiști, dedicat educației și experimentării

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Mimi Ciora și Sergiu Sas sunt cei doi fondatori ai spațiului Indecis, acolo unde își desfășura activitatea Asociația Foc și Pară.. până de curând. Indecis a ajuns între timp un spațiu nomad. Cât de important este un spațiu dedicat artei, experimentului, educației și colaborării, care sunt principiile unui bun administrator-artist și ce programe propun publicului în toamna asta ne povestesc cei doi.

Sergiu Sas & Mimi Ciora, fotografie de Seba Tătaru, arhiva Indecis
Sergiu Sas & Mimi Ciora, fotografie de Seba Tătaru, arhiva Indecis

Ce înseamnă artist-run space, e suficient să fii artist și să ai un loc căruia să-i deschizi ușile pentru public?

După părerea noastră, un spațiu de tip artist run înseamnă acele spații care sunt gestionate de artistx, dedicate evenimentelor contemporane din diferite domenii și care angrenează comunitățile din jurul acestora în activitatea lor. Spațiile artist run pot proveni din sectoare precum muzică, artele vizuale, teatru sau diferite domenii ale teoriei sau ale educației, dar desigur, nu toate spațiile care corespund descrierii noastre asumă titlul de artist run.

Indecis și-a început activitatea într-un mod sincer (mulat pe necesitățile sectorului cultural din acel moment), chiar naiv am putea spune, treptat am conștientizat responsabilitatea noastră vis-a-vis de invitați, public și noi înșiși. Mai mult de atât, pe parcursul acestor ani de existență, am aflat ce anume implică întreținerea unui spațiu independent de acest tip, pe lângă susținere emoțională, este nevoie, nu rareori, și de susținere financiară.

Nu există o rețetă per se, depinde în ce direcție se dezvoltă spațiul. Unii au un plan bine conceput pentru o autosusținere profitabilă, alții își doresc un spațiu total independent de surse externe de finanțare, iar noi, ca mulți alții, ne descoperim capacitățile din mers și ne trezim peste noapte scriind aplicații pentru finanțări din bani publici, nevoia te învață să faci lucruri pe care nu te-ai gândit că le vei practica.

Ținem însă sa menționăm munca invizibilă, de prea multe ori voluntară, pe care foarte mulți artiști/artiste/artistx sau lucrătoare/lucrători culturali o depun și fără de care nu am avea “roade”.

Stația de fermentație cu Mihaela Vasiliu, 03 - 04 iunie 2023, INDECIS Artist Run, Timișoara, Culture Quest #2, fotografie de Cătălin Bătrânu, arhiva Indecis
Stația de fermentație cu Mihaela Vasiliu, 03 - 04 iunie 2023, INDECIS Artist Run, Timișoara, Culture Quest #2, fotografie de Cătălin Bătrânu, arhiva Indecis

Cum s-a dezvoltat spațiul de la inaugurare până în momentul recent, când ați fost nevoiți să vă mutați sediul de acolo și cum a atras acesta publicul tânăr din Timișoara?

Aproape de finalul anului 2019 am închis un spațiu asemănător, în gestiunea căruia erau implicați mai mulți artiști. Eram epuizați, nicidecum nu doream să reluăm ideea de artist run space. Cu toate acestea, în ianuarie 2020 am plecat din nou pe acest drum, cu primul eveniment la spațiul Indecis artist run. De data aceasta am pornit cu un coechipier în plus și cu un spațiu simbiont The Secret Garden Bookshop, o colaborare armonioasa si de durată.

Nu cu mult după deschiderea oficială a spațiului, am experimentat ceea ce se arată un nou mod de viață, cel puțin pentru următorul an și jumătate, am intrat în lockdown. Am gestionat situația cum am putut mai bine, am făcut evenimente în cadrul normelor de atunci, am mai și călcat strâmb, ce să faci… a fost o adevărată încercare pentru tot sectorul cultural.

Abia ce ne-am recăpătat forțele, când apartamentul în care ne desfășurăm activitatea s-a vândut, au venit proprietari noi, cu o viziune nouă. Jumătate de an am fost pe stand by pentru renovare.

Ulterior, cu o dorință apăsătoare de a face totuși ceva, am încercat să recuperăm tot timpul pierdut, și așa am ajuns să ne suprasolicităm. În momentul în care a trebuit să părăsim locul care găzduia spațiul, Indecis avea/are un program stabil cu un calendar încărcat, în care pe lângă expoziții de artă și evenimente conexe de mediere se regăsește și un program alternativ de educație.

Indecis, Care-i faza cu arta contemporană? tur ghidat cu Mimi Ciora în cadrul expoziției TIMPURI NOI - Xenogeneze ale SF-ului, arhiva Indecis
Indecis, Care-i faza cu arta contemporană? tur ghidat cu Mimi Ciora în cadrul expoziției TIMPURI NOI - Xenogeneze ale SF-ului, arhiva Indecis

Indiferent de tipul de eveniment implementat, Indecis a fost și va fi un spațiu care oferă loc de experimentare pentru artistx emergenți, tânăra generație și nu numai. Suntem recunoscători pentru colaborările frumoase pe care le-am avut de-a lungul timpului și pentru comunitatea generoasă care ne vizitează nu doar atunci când avem evenimente publice, ci și la adunări nonformale.

În momentul de față suntem pe modul run, recent am eliberat locația care ne-a găzduit timp de trei ani și jumătate, este și ăsta un fel de a fi, des întâlnit, de altfel, în rândul spațiilor de tip artist run.

Indecis, Future Botany cu Andrea Palasti & Daniel Popovic, 05 – 06 iunie 2023, Stațiunea Tinerilor Naturaliști, Timișoara Culture Quest #2, fotografie de Mircea Ilcău, arhiva Indecis
Indecis, Future Botany cu Andrea Palasti & Daniel Popovic, 05 – 06 iunie 2023, Stațiunea Tinerilor Naturaliști, Timișoara Culture Quest #2, fotografie de Mircea Ilcău, arhiva Indecis

În programul cultural de anul acesta pentru Timișoara - Capitală Europeană a Culturii ați propus o serie de ateliere pentru tineri, prin intermediul cărora vizitați locuri precum Observatorul Seismologic sau Stațiunea Tinerilor Naturaliști. Ce fac participanții la aceste ateliere și cine sunt facilitatorii lor?

Programul nostru de educație nonformală presupune strategii de educație care îmbină teorii contemporane și practici artistice cu cercetările științifice sub forma unor laboratoare multidisciplinare, cu accent pe procesul de lucru, acesta din urmă fiind considerabil mai important decât rezultatul imediat al atelierelor.

Facilităm colaborări între artiști, instituții de învățământ, instituții de cercetare științifică și tânăra generație. În consecință s-a născut și colaborarea cu Observatorul Seismologic din Timișoara și implicit cu Adina Rău, cercetătoare din cadrul acestuia, cu care deja plănuim următoarele ediții.

Programul are două componente majore, pe deoparte presupune o serie de rezidențe de cercetare (cu disponibilitatea invitaților) în care artistele, artiștii și artistx sunt invitați să colaboreze cu cercetători, ca mai apoi pe baza celor asimilate să conceapă un atelier dedicat tinerilor, producând astfel un transfer de cunoștințe atât prin prezentări teoretice cât și prin activități practice. Scopul este de a populariza în modul acesta domeniul științelor prin practici artistice contemporane și invers.

Indecis, Laborator de seismologie la Liebling 22-23 august, Școala Gimnazială Liebling, Culture Quest #3, fotografie de Mircea Ilcău, arhiva Indecis
Indecis, Laborator de seismologie la Liebling 22-23 august, Școala Gimnazială Liebling, Culture Quest #3, fotografie de Mircea Ilcău, arhiva Indecis

Ce planifică Indecis pentru următoarele luni? Ați decis care este noul spațiu locuit sau sunteți încă în căutări?

În prezent, ne focusăm energiile pe programul activităților prevăzute în calendarul asociației, în care este cuprins un eveniment foarte drag nouă, o inițiativă a lui Ștefan Tiron, cu care colaborăm deja de ceva timp, numit Cozzzmonautica.

Cozzzmonautica este un program educativ alternativ dedicat iubitorilor spațiului cosmic, explorării universului și xenobiologiei, SF-ului și ficţiunii speculative.

Pe 15 și 16 septembrie, cei curioși sunt așteptați la Palatul Ștefania să asiste la prezentări și proiecții de film, iar pe cei mici îi invităm la atelierul Nave Interdimensionale, ținut de Rareș Moldovan.

Sperăm că la începutul anului următor să revenim cu un spațiu fizic cert, unde ne putem desfășura activitățile viitoare, care includ evenimente de tip expoziții, ateliere, prezentări, performance-uri, seri de proiecții, lansări de publicații, cine non-formale sau pur și simplu discuții libere despre pisici.

Totodată concepem planul de activitate pentru perioada următoare, mai specific, pentru anul următor.

Indecis, Reconstruiri urbane emoționale cu Sabina Suru & Andrei Tudose, 26 — 27 august 2023, Observatorul Seismologic Timișoara, Culture Quest #3, fotografie de Mircea Ilcău, arhiva Indecis
Indecis, Reconstruiri urbane emoționale cu Sabina Suru & Andrei Tudose, 26 — 27 august 2023, Observatorul Seismologic Timișoara, Culture Quest #3, fotografie de Mircea Ilcău, arhiva Indecis

Mimi, pe lângă activitatea ta ca artist și curator, lucrezi în privat cu copii pentru a le dezvolta simțul creativ. Cum se poate descoperi, încuraja și dezvolta creativitatea în anii copilăriei a fiecărui individ, având în vedere că suntem cu toții diferiți?

Tocmai pentru că suntem cu toții diferiți, nu există o singură definiție a creativității și acest lucru este cu siguranță unul benefic. Creativitatea este un fenomen complex, un proces mental, care la unii dintre noi este mai accentuat. Ca să înțelegem, creativitatea nu se rezumă doar la domeniul artelor, ea se regăsește în multiple medii și este fundamentală pentru progresele copiilor.

De-a lungul timpului am avut ocazia să interacționez și să lucrez cu tineri din categorii de vârste diferite, de la copiii mici, de abia câțiva ani, până la adolescenți/te, atât în grup, cât și individual. Am încercat să integrez în practica mea forme de discurs care să îi stimuleze, precum crearea unui cadru de lucru cu acces la experimentare, stimularea imaginației prin scenarii imposibile în care răsturnăm realitatea de zi cu zi sau încurajarea gândirii critice.

Rezultatele pe termen lung pentru cei implicați în aceste interacțiuni îmbogățește imaginația și reflectă un proces de sensibilizare la anumite probleme și rezolvarea acestora prin soluții noi, originale. Desigur nu toate persoanele cu care am colaborat au continuat să își dezvolte creativitatea, pe unele le-am pierdut datorită stimulilor externi precum accesul necontrolat la tehnologie, sau sistemul de învățământ actual care încurajează prea puțin dezvoltarea acestui proces imaginativ.

Indecis îți continuă activitatea, găsiți programul evenimentelor pe site-ul oficial și pe paginile de social media, Facebook și Instagram.

Evenimentele Indecis din anul 2023 fac parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și sunt finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și susținute de BRD-Groupe Société Générale.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.